FOTO: Ilustracija / pixabay.com

Poslodavci iz filijale Bijeljina Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske imali su poteškoća prilikom pronalaska radnika sljedećih zanimanja: rukovalac mašinama, prodavač, programer, pomoćni radnik u proizvodnji, kuvar, potvrdili su iz Zavoda.

Kako se navodi u njihovom dokumentu „Istraživanje tržišta rada 2022/2023. godine“, a na osnovu anketiranja poslodavaca, najveći broj problema je prijavljen u Banjaluci i to za zanimanja: pomoćni radnik u proizvodnji, prodavač, konobar, vozač teretnog vozila.

"Poslodavci iz filijale Doboj imali su poteškoća prilikom pronalaska radnika sljedećih zanimanja: obućar, prodavač, vozač, šivač, konobar", istakli su iz Zavoda.

U filijali Istočno Sarajevo poslodavci nisu uspjeli pronaći dovoljno šivača, pomoćnih radnika u proizvodnji, kuvara i konobara, dok su se problemi u prijedorskoj filijali najviše odnosili na zidare, prodavače, pomoćne radnike u proizvodnji i tesare. 

"Isti problemi su se u Trebinju odnosili na zanimanja armirač, metalobrusač, šivač i druga, dok su trizanimanja sa kojima su probleme imali poslodavci iz Filijale Zvornik - bravar, zidar i mašinski tehničar", istakli su iz Zavoda.

Anketirani poslodavci sa regije Banjaluka planiraju zaposliti više od 1.000 radnika u 2023. godini, a najtraženija zanimanja će biti pomoćni radnik u proizvodnji, ekonomski tehničar, vozač teretnog vozila, radnik za jednostavne poslove, prodavač, konobar, vozač autobusa, kuvar, krojač.



Poslodavci sa bijeljinske regije planiraju zaposliti više od 400 radnika, a među najtraženijim zanimanjima će biti rukovalac mašina za izradu plastičnih proizvoda, prodavač, stolar i pomoćni radnik u proizvodnji. 

"Poslodavci iz filijale Doboj planiraju zaposliti blizu 600 radnika u 2023. godini i to sljedećih zanimanja: obućar, prodavač - trgovac, vozač kamiona, konobar. Kada je u pitanju filijala Zvornik natraženija zanimanja u 2023. godini će biti obućar, prodavač - trgovac, zidar, stolar i mašinski tehničar, dok će u filijali Istočno Sarajevo poslodavci najveću potrebu imati za šivačima, radnicima u proizvodnji i konobarima", kažu iz Zavoda. 

U filijali Prijedor poslodavci će najveću potrebu imati za pomoćnim radnicima u proizvodnji, doktorima, kuvarima i zidarima, dok će poslodavci iz filijale Trebinje imati potrebu za šivačima, armiračima i konobarima.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )