FOTO: ljepotaizdravlje.ba

Tradicija je da se za novogodišnje veče i dane Božića priprema ukusna hrana i da je provođenje vremena za bogato postavljenim stolom veoma važno za mnoge od nas! Prilikom organizovanja porodičnih praznika, puno energije posvećujemo pripremi vrhunskih jela. Međutim, ove delikatese ne treba dijeliti s psom ili mačkom – toga bi se trebalo sjetiti, ali isto tako zamoliti goste da vaše ljubimce ne hrane hranom iz njihovih tanjira.

Ako želimo pružiti zadovoljstvo četvoronožnom članu porodice – kupimo mu posebnu poslasticu i posvetimo više vremena zajedničkoj zabavi.

Na prazničnoj trpezi za vrijeme posta dominiraju riba i riblji specijaliteti, kupus, grašak, kolači od kvasca i maka…  Svako od ovih jela može izazvati ozbiljne posljedice za naše kućne ljubimce.

Ljudi i životinje imaju različite prehrambene potrebe. Kada vodite računa o svojim četvoronožnim prijateljima, vrijedi zapamtiti i da su zahtjevi pasa i mačaka takođe različiti.

Mnoga naša omiljena jela sadrže sastojke koji su štetni ili čak toksični za naše kućne ljubimce. Takve delicije između ostalog uključuju: čokoladu, grožđe koje se koristi za pripremu nekih svečanih jela. Već nekoliko plodova grožđa ili mali dio tamne čokolade mogu biti otrovni za životinju.

Na primjer, nešto više od 100 grama tamne čokolade može biti pogubno za labradora od 30 kg.

Kupusu, gljive, grašak  i grašku – ove namirnice, iako nisu otrovne, uzrokuju da psi i mačke imaju veoma neprijatno i čak opasno nadimanje.

Takođe, sirovo tijesto od kvasca može dovesti do poremećaja u radu probavnog sistema kućnog ljubimca. Posebnu pažnju treba obratiti na riblje kosti, koje predstavljaju veliki rizik za naše kućne ljubimce. Krupne kosti šarana mogu povrijediti usta i grlo, pa čak i probiti probavni trakt životinje.

Ako hrana namijenjena ljudima nije pogodna za naše kućne ljubimce, kako da im pokažemo našu ljubav i malo ih počastimo za praznike?

Vrijedi kupiti omiljenu užinu specijalnu za pse ili mačke. Na ovaj način možemo biti sigurni da nije samo ukusna, već je i bezbijedna i zdrava za životinju. I nakon zajedničke gozbe, ne zaboravite na zimsku šetnju!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )