FOTO: null

U većini domova zdravlja u RS u sklopu projekta informatizacije, ljekari sve nalaze koji se rade u okviru doma zdravlja i to laboratorijske analize, rendgenske snimke, ultrazvuk ili uputnice automatski dobiju u elektronskoj formi na svom računaru pa paci

U čelinačkom Domu zdravlja već godinu dana je ustaljena ova praksa i pacijenti se već navikavaju da ne moraju nositi gomilu nalaza i zdravstveni karton sa sobom kada idu na preglede.

Mihajlo Đurić, direktor Doma zdravlja u Čelincu, kazao je da je ova praksa značajno olakšala posao.

"Svi ljekari, bilo da se radi o porodičnim ljekarima ili specijalistima, kao i ljekarima koji rade u terenskim ambulantama i u Službi hitne pomoći, imaju stalno uvid u sve podatke o pacijentu. Bilo kada mogu da provjere kada i zbog čega je došao, koja terapiju mu je propisana, iako pacijenti kod sebe nemaju te stare nalaze", pojasnio je Đurić.

On je naveo da ukoliko pacijent ima potrebu da nalaze nosi dalje u drugu ustanovu, ljekar mu jednostavno otprinta nalaz.

"Trebalo bi da sve ustanove budu povezana na način da, na primjer, pacijenti ne moraju da nose uputnice u Klinički centar Banjaluka, već da ljekari uputnice šalju elektronskim putem, ali nisam optimista da će se to uskoro povezati", kazao je Đurić.

Iz banjalučkog Doma zdravlja su kazali da će od sljedeće sedmice, preciznije od 15. decembra, početi s praksom upućivanja pacijenta elektronskim putem u laboratoriju i isto tako vraćanje nalaza iz laboratorije ljakarima.

"Ovaj način upućivanja pacijenta već duži period testiramo u našoj ustanovi na način da pacijent dobije i štampani primjerak nalaza. Kod nas se u 97 odsto ambulanti vode elektronski kartoni", rekla je Kosana Stanetić, načelnik Službe ambulanti porodične medine Doma zdravlja Banjaluka.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS, kazao je da je ovaj sistem dosta dobar, iako ima neke nedostatke koje je potrebno otkloniti.

"Smatramo da taj sistem treba više da bude u službi nas ljekara, a manje u službi administracije i mislimo da se treba ići u tom smjeru da čitav zdravstveni sistem i sve zdravstvene usluge budu uvezane u ovaj sistem, a ne samo porodična medicina", kazao je Kuprešak.

Gordan Jelić, pomoćnik ministra zdravlja RS, kazao je da se radi o tome da je stari sofver, koji je godinama korišten u domovima zdravlja, zamijenjen s novim, funkcionalnijim.

"Projekat uvođenja veb aplikacije u ambulante porodične medicine, finansira Svjetska banka u okviru projekta Jačanje zdravstvenog sektora", koji sprovodimo kod nas već godinama, a sredstva za veb aplikaciju iznose oko 280.000 evra", kazao je Jelić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )