FOTO: null

Prijedor - Povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Petra Kočića u gradskoj čitaonici u Prijedoru održana je tribina "Kozara Kočiću".

O životu i djelu Petra Kočića govorio je profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja, koji je u utorak uveče naglasio da tema o kojoj je želio da govori, kada je u pitanju Kočić, nosi naslov "Slobodno misliti".

- U prvom planu je aktuelnost Kočićeve slobodarske djelatnosti koja je, čini se, danas nikad aktuelnija i koja je ponovo vratila Kočića u žižu, ne samo kao pisca, nego i kao političkog borca i tribuna, nacionalnog mislioca i nacionalnog ideologa - rekao je Pevulja.

On je dodao da je, po njemu, ključna ideja koja prožima njegovo djelo ideja slobode, služenja i borbe za slobodu, kao i žrtvovanja za slobodu.

- Kočić je jedan od rijetkih koji je svoju egzistenciju i život žrtvovao za slobodu. Kada je u pitanju njegovo književno stvaralaštvo, vidimo da i većina njegovih likova živi za slobodu - naglasio je Pevulja.

Tribina je održana u sklopu 44. književnih susreta na Kozari, a organizatori su bili Organizacioni odbor susreta i Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora.

Književni susreti se nastavljaju večeras u Galeriji 96 kada će od 19 časova biti održano književno veče i predstavljanje pjesnika Zavičajnog kruga, a nastupiće Dajana Balaban (Kozarska Dubica), Siniša Tešanović (Kostajnica), Branka Kovačević (Laktaši), Kristina Plavšić (Novi Grad), Berislav Blagojević (Banjaluka) i Suzana Stupar (Prijedor).

U muzičkom dijelu programa učestvuju Dragan Marinković i "Manuš sving" gitarski džez duo iz Prijedora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )