FOTO: null

U Srpcu, na Sokocu, Han Pijesku i Istočnom Novom Sarajevu trguje se mestima u biračkim odborima, pokazao je monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini, koji vrši NVO Koalicija “Pod lupom”.

- Konkretno, u opštinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo je primećeno da su pojedine stranke registrovane u Federaciji BiH, koje očigledno nemaju interes da imaju članove biračkih odbora u pojedinim lokalnim zajednicama u RS, predložile imena ljudi iz lokalne zajednice na mesta u biračkim odborima, a koji su aktivisti stranaka registrovanih na području RS - navode iz ove nevladine organizacije.

U preostalim opštinama, dodaju, postoje saznanja o direktnoj trgovini članstvom u biračkim odborima između dva ili više političkih subjekata.

Iz Koalicije "Pod lupom“ ističu da trgovina mestima u biračkim odborima predstavlja drastično kršenje Izbornog zakona i otvara prostor za manipulaciju glasovima birača na biračkim mestima.  Pozivaju Centralnu izbornu komisiu (CIK) i istražne organe da pokrenu postupke provere ovih informacija i sankcionišu počinitelje.

- Koalicija skreće pažnju na problem trgovine mestima u biračkim odborima još od prošlih opštih izbora 2014. godine, te je ove godine u aprilu u parlamentarnu proceduru uputila amandman na izmene i dopune Izbornog zakona BiH kojim je predlagala javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora kako bi se sprečila trgovina mestima u biračkim odborima - izjavila je Bojana Trninić, regionalni koordinator ove organizacije.

Ona je dodala da ovaj amandman nije dobio podršku poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH te da je očito da ovakva praksa odgovara većini parlamentarnih političkih subjekata.

Posmatrači Koalicije su u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izvestili su i o slučajevima zloupotrebe javnih prostorija u svrhe aktivnosti političkih subjekata.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, kako navode, političkim subjektima nije dozvoljena promocija unutar ili na zgradama u kojima su smešteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zaednice, na verskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )