FOTO: null

Predstavnici koalicije „Kolosi“ koja okuplja 13 udruženja lica sa invaliditetom u Bijeljini i Loparama ocijenili su danas da ima određenih poboljšanja kada je riječ o položaju lica iz ove kategorije, ali da su i dalje prisutne barijere sprečavaju njihovo

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ukazano je na problem neodgovarajućih ortopedskih pomagala i komplikovane procedure za njihovo dobijanje, kao i činjenicu da veliki broj osoba sa invaliditetom plaća participaciju za ortopedska pomagala i za lijekove. 

"Određeni broj osoba sa invaliditetom nema pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, moraju da plaćaju zdravstveno osiguranje što ih dovodi u situaciju da im i život bude ugrožen zbog neovjerene zdravstvene knjižice", rekao je novinarima član koalicije "Kolosi" Novo Trifunović. 

Prema njegovim riječima, lica sa invaliditetom teško ili skoro nikako ne dolaze do odgovarajućeg zaposlenja, obrazovni sistem im nije prilagođen, a arhitektonske barijere još su vidljive u javnim objektima. 

U zajedničkom apelu, predstavnici udruženja lica sa invaliditetom su ukazali da su njihove sposobnosti i mogućnosti mnogo veće nego što imaju priliku da pokažu društvu, zbog čega su zatražimo od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti da rade na stvaranju i unapređenju uslova za ravnopravno uključivanje ovih osoba u društvenu zajednicu. 

"Ne možemo više čekati na dobru volju političara ili pojedinaca kako bi nam se stvorile jednake mogućnosti i inkluzija", ističe se u apelu, uz poziv da se primjenom UN konvencije stvore jednaki uslovi za sve građane. 

Kao dobre pomake u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom "Kolosi" ističu da su ove godine stekli status organizacije od posebnom interesa za grad. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pohvalio je rad i angažovanje koalicije "Kolosi" na rješavanju problema osoba sa invaliditetom i najavio dalju podršku lokalne vlasti ovim udruženjima. 

Ovogodišnji Dan lica sa invaliditetom obilježava se pod motom "Inkluzija je važna - pristup i osnaživanje za ljude različitih sposobnosti". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )