FOTO: glassrpske

Svi poljoprivrednici koji ove godine eventualno pokušaju da zasiju genetski modifikovanu soju (GMO) na svojim oranicama rizikuju da budu isključeni iz sistema podsticaja na dvije godine.

Rekli su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i podsjetili da u EU nijedna sorta GMO soje nije dobila odobrenje za uzgoj.
 
Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u ovom ministarstvu Saša Lalić istakao je da je sa te strane u potpunosti jasan stav i opredjeljenje ministarstva za novčanu podršku samo one proizvodnji koja zakonski nije zabranjena. Zato je, kako je naglasio, novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu jasno propisano pravo na podsticaje za proizvodnju merkantilne “bez GMO soje, uljane repice i suncokreta”.
 
- Jasno je nastojanje i podrška ovog ministarstva u proizvodnji i povećanju površina genetski nemodifikovane soje. Ovo je i šansa proizvođačima, naročito ako imamo u vidu činjenicu da imaju sigurnog kupca i obezbijeđen plasman svojih proizvoda - kazao je Lalić.
 
U Srpskoj je oblast GMO regulisana, naveo je Lalić, Zakonom o genetski modifikovanim organizmima i podzakonskim aktima donesenim na osnovu ovog zakona.
 
- Na teritoriji RS nije dozvoljena upotreba GMO i proizvoda od GMO. To podrazumijeva zabranu uvođenja ovih organizama i proizvoda u životnu sredinu, njihovo stavljanje u promet, rukovanje, prevoz, pakovanje i tranzit preko područja RS, kao i zabranu prerade - objasnio je Lalić.
 
U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da su republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori u okviru redovnih aktivnosti lani obavili 117 pregleda parcela na kojima su zasnovani usjevi merkantilne soje s ciljem identifikovanja prisustva genetski modifikovanih usjeva soje.
 
- U pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđen je visok nivo sumnje da je riječ o genetski modifikovanom usjevu soje i to na jednoj parceli u Semberiji i četiri parcele na području Lijevče polja. Rezultati laboratorijskih analiza su u svih pet uzoraka potvrdili prisustvo genetskih modifikacija - kazali su u ministarstvu i dodali da su inspektori naložili uništavanje spornih usjeva soje na pet parcela ukupne površine 6,1 hektara i izdali prekršajne naloge u vrijednosti od 1.200 KM. U vanrednim prošlogodišnjim kontrolama, koje su obuhvatile četiri proizvođača merkantilne soje na području Srpca, inspektori su uzeli 14 uzoraka sa 14 parcela. U šest slučajeva potvrđeno je prisustvo genetskih modifikacija, zbog čega su inspektori naložili uništavanje usjeva na ukupnoj površini od 5,3 hektara i izdali prekršajne naloge u vrijednosti od 900 maraka.
 
Sojina sačma
 
Agencija za bezbjednost hrane BiH na osnovu zakonskih regulativa do sada je izdala ukupno 45 rješenja kojima je registrovana jedna sorte soje MON-04032-6, od ukupno 23 registrovane u EU, u skladu sa Registrom odobrenih genetski modifikovanih organizama EU, a koja je namijenjena isključivo kao hrana za životinje.
 
- Subjekti koji se bave proizvodnjom stočne hrane mogu da uvoze sojinu sačmu te je proizvođačima, posebno u oblasti živinarstva, omogućeno da pod istim uslovima vrše proizvodnju kao i u zemljama u okruženju i EU - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )