FOTO: null

U španskoj prestonici u petak počinje ciklus posvećen srpskoj kinematografiji. Na programu: “Varljivo leto `68”, “Krugovi”, “Enklava”

U kulturnom centru u Madridu večeras počinje filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film", kao deo manifestacije koju organizuje Hispano-srpsko kulturno udruženje "Ivo Andrić".

Španskoj publici predstaviće se reditelj Slobodan Šijan, koji će razgovarati sa gledaocima posle projekcije filma "Ko to tamo peva", koji se ubraja u kultna ostvarenja srpske kinematografije. Na programu je i "Varljivo leto `68", ostvarenje Gorana Paskaljevića iz 1984, nagrađivano na svetskim festivalima. Ciklus srpskih filmova (na španskom jeziku) nastavlja se 23. juna, prikazivanjem "Enklave" Gorana Radovanovića, koji će se predstaviti publici zajedno sa glumcem Goranom Radakovićem. Program se završava 1. jula, projekcijom filma "Krugovi" Srdana Golubovića. Gledaoci će imati priliku da posle prikazivanja ove potresne drame razgovaraju sa Radetom Aleksićem, ocem Srđana Aleksića, čija je životna priča inspirisala radnju filma.

Pre svake projekcije premijerno će biti prikazana po jedna epizoda dokumentarnog serijala "Biti čovek - Ivo Andrić". Projekcije će se odvijati u auditorijumu Kuće za čitaoce (Casa del Lector), u kulturnom centru Matadero u Madridu, na čijem je čelu Sesar Antonio Molina, bivši španski ministar kulture. Ovaj program sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Pored filmskog ciklusa, španska publika imaće priliku da vidi izložbu "5 umetnika i 5 srpskih filmova", i da upozna mlade srpske slikare koji žive u njihovoj zemlji. Tu je i koncert trija "Sudba", sa muzikom iz prikazanih srpskih filmova.

RADIONICA KULTURE

HISPANO-srpsko kulturno udruženje u Ambasadi Srbije u Madridu već četiri godine organizuje radionicu srpskog jezika i kulture. Preko trideset porodica, uglavnom mešovitih brakova srpske dijaspore u Španiji, učlanjeno je u ovo udruženje. Njihov cilj je jačanje kulturnih veza Srbije i Španije, promocija srpske istorije, kulture i tradicije, kao i razvijanje kulturne razmene dvaju naroda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )