FOTO: null

Beograd - Jugoslovenska kinoteka je u skladu sa svojim ovlašćenjima i prema Zakonu o kulturnim dobrima, proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja.

Na osnovu glasanja kritičara, analitičara, teoretičara i profesora filma odabrana su 102 najbolja domaća ostvarenja, snimljena u periodu od 1911. i prvog srpskog igranog filma "Karađorđe" pa do kraja 1999. godine, pri čemu "S verom u Boga" i "Nevinost bez zaštite" već imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Na prvom mjestu našao se film "Ko to tamo peva", slijede "Skupljači perja", "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "WR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu" i "Podzemlje".

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić naglasio je da treba hitno pristupiti restauraciji filmova proglašenih za kulturno dobro od velikog značaja i da Kinoteka mora nastaviti sa traganjem za filmskom građom i materijalima za koje se zna da su snimljeni, a koji se vode kao nestali.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )