FOTO: InfoBijeljina.com

SARAJEVO - Prema trenutnim obavještajnim informacijama bezbjednosnih službi u BiH, oružje koje je pronađeno kod uhapšenih i privedenih Avganistanaca, otkrivenih na području Donjeg Svilaja kod Odžaka u petak, trebalo je najvjerovatnije da posluži za njihov obračun sa drugim migrantima.

Kaže ovo za “Glas Srpske” ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, otkrivajući kako je u ovoj akciji Granične policije i SIPA, prilikom koje su otkrivena dva improvizovana kampa i određena količina oružja, sprovedena u saradnji sa policijom Srbije i njenim obavještajnim službama. Kako je istakao, domaće nadležne službe pokušaće proširiti ovu istragu, kako bi se pronašlo i dodatno oružje koje migranti najvjerovatnije i dalje imaju u posjedu.
 
- I ovaj posljednji slučaj samo potvrđuje priču koju niko do sada nije ozbiljno shvatao, da postoje ozbiljni bezbjednosni izazovi od ilegalnih migracija, jer ne znamo ko nam sve ulazi u zemlju i sa kojim namjerama - poručio je Nešić.
 
Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin kaže kako bi sve veće prisustvo oružja kod migranata, koji se kreću zapadnobalkanskom rutom, trebalo da upali crveni alarm kod svih nadležnih službi u BiH, ali i u regionu da bi se utvrdilo kako je isto došlo u njihov posjed, ali i koje su bile namjere tih naoružanih migranata.
 
Kako kaže situacija sa migrantskom krizom, koja traje već godinama, veoma je komplikovana, ali i sve više problematičnija za sve zemlje koje nisu usvojile određene zakonske akte, a među kojima je i BiH.
 
- Pitanje ilegalnog ulaska migranata u BiH nikada nije sistemski riješeno. Tu situaciju je samo dodatno zakomplikovalo nepotpisivanje ugovora sa Fronteksom.  Moramo što prije riješiti te stvari, jer i ovaj posljednji slučaj pokazuje da ovo pitanje postaje i sve veći bezbjednosni problem. Kako oni uopšte ulaze u BiH? Ko im pomaže? Otkud im oružje i zašto im treba? Ovo su sve pitanja na koja bi nadležni organi trebalo da što prije daju odgovor - poručio je Župljanin.  
 
Navodi kako ovo nije prvi put da se kod migranata pronalazi oružje. U nekoliko navrata isto je otkrivano i kod migranata sa područja Bihaća, a u avgustu ove godine specijalna policija Srbije je u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom, našla veliki broj migranata i veću količinu oružja, među kojim je bilo i automatskih pušaka. Policija je tom prilikom zaplijenila pet jurišnih pušaka, pet pištolja, preko 1.500 metaka različitog kalibra i stotine inostranih pasoša.

 
- Za sve koji ulaze u BiH treba izvršiti provjeru. Ako to nije moguće, treba ih vratiti. Sve češće su pojave i oružanog obračuna među migrantima i grupama koje oni čine. U nekim dijelovima Srbije, ali i Hrvatske su zbog toga htjeli organizovati seoske, odnosno građanske straže. Ako jedan broj migranata ulazi u neku zemlju sa oružjem, onda je pitanje svih pitanja, zbog čega im je ono potrebno. Koji su to njihovi motivi, koga će napasti, od koga će se braniti i zbog čega. Mene brine da možda postoje neke skrivene namjere, zloupotrebe ovih migranata u nekim terorističkim akcijama - kaže Župljanin, dodajući kako posebnu pažnju treba posvetiti i kriminalnim grupama koje organizuju njihovo prebacivanje.
 
Na ovaj problem nedavno je upozorio i penzionisani pripadnik MUP-a Hrvatske Željko Cvrtila, navodeći kako je teško pretpostaviti da je neko iz Sirije ili Avganistana kroz sve države nosio oružje, a da nikada nije uhapšen ili pregledan. Upozorio je i kako je migrantska populacija očito spremna prihvatiti oružje i upotrijebiti ga. To je, prema riječima Cvrtila,  vrlo loš i opasan trend.
 
- Iako sam na to ukazivao još od 2015. godine, da među ljudima koji bježe od rata ima i ljudi i drugih namjera, niko nije slušao. Sada je to vjerovatno očiglednije i izraženije - istakao je on.
 
Na ovo je ukazano i u jednom od posljednjih izvještaja Evropske službe za granice Fronteks, u kom se navodi kako je trgovina oružjem nakon početka rata u Ukrajini u naglom porastu, te da se sve češće na migrantskim rutama, uključujući i zapadnobalkansku, primjećuju naoružani krijumčari ljudi. Naglasili su da su u 2022. godini zaplijenjene različite količine i vrste oružja: od vatrenog oružja i municije do sprejeva sa suzavcem, omamljivača i hladnog oružja. Osim krijumčara, Fronteks ističe da su i migranti sve češće naoružani i pribjegavaju međusobnim obračunima ili upotrebi oružja protiv drugih lica, ali i službenih organa.
 
- Zabilježeno je nekoliko primjera kada su migranti i krijumčari koristili oružje protiv policije i graničnih službenika. To je prijetnja koja će vjerovatno dobiti na značaju u budućnosti - navodi se u njihovom izvještaju.

 
Izvor oružja je sve češće Ukrajina, odakle, kako je naglašeno, u ruke kriminalaca, ali i migranata, sve češće dolazi oružje koje obično koristi samo vojska. Oni, međutim, sve više koriste tehnologiju, poput 3D printera. Radi se o “nevidljivom” oružju, napravljenom od dijelova u privatnim radionicama čiji se trag ne može pratiti. Komponente za ovo oružje se mogu legalno kupiti na legalnim tržištima.
 
Balkanska istraživačka mreža BIRN u septembru ove godine objavila je kako u ovoj priči o migrantima i oružju, značajnu ulogu imaju albanske kriminalne grupe, prije svega one sa Kosova. One, kako piše BIRN, snabdijevaju oružjem krijumčare, ali i same migrante. 
 
- Kosovo je jedan od kanala, ali oni vjerovatno imaju i lokalne partnere u drugim balkanskim zemljama - navodi BIRN, navodeći kako je poslije sukoba na Horgošu u novembru 2022. godine, srpska policija, pored oružja, pronašla i kapu sa obilježjima OVK.
 
Akcija
 
Pripadnici Granične policije i SIPA u petak su na području Donjeg Svilaja u opštini Odžak, u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom, u zoni graničnog pojasa zatekli veći broj lica iz migrantske populacije u dva improvizovana kampa, a u kojima je otkrivena i određena količina vatrenog oružja i municije. Ono je, kako je saopšteno, pronađeno kod 12 migranata iz Avganistana, koji su nakon toga stavljeni pod nadzor nadležnih institucija, radi utvrđivanja svih okolnosti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )