FOTO: null

Poreklo impozantnog i nekada najvećeg grada na zapadnoj hemisferi je i dalje nerazjašnjeno...

Iako je najveći, niko ne zna tačno poreklo ovog po mnogo čemu impozantnog grada. Zna se da je sagrađen hiljadu godina pre masovnog dolaska Asteka, koji su govorili nahuati jezikom, iz centralnog Meksika. Zadivljeni onim što su videli, nazvali su grad Teotivakan, piše National Geographic.

Čuvena arheološka lokacija nalazi se na samo 50 kilometara od Meksiko Sitija. Grad je svoj procvat imao u periodu između 100. p.n.e i 650. n.e. Teotivakan je zauzimao oko 21 kvadratni kilometar, a u njemu je živelo oko 100.000 stanovnika, prema rečima arheologa Džordža Kaugila sa Univerziteta u Arizoni.

„Teotivakan je bio najveći grad na zapadnoj hemisferi. Imao je na hiljade kuća, hramove u obliku piramida koji su mogli da se porede sa onima u Egiptu“, navodi Kaugil.

Najčudnije od svega je što, uprkos masivnom centralnom putu odnosno Aveniji mrtvih kao i Piramidi Suncu i Mesecu, u Teotivakanu nema tragova vojnih građevina niti infrastrukture, mada eksperti tvrde da su oni uveliko prisutni u toj regiji.

Ko je sagradio Teotivakan?

Arheolog Kaugil kaže da je površina grada mapirana do detalja, ali da je samo 5 odsto iskopina detaljno istraženo. Naučnici su ukazali i na postojanje Tolteka, mada je njihova kultura imala procvat mnogo posle samog grada te ta teorija nije opšteprihvaćena. Drugi, pak sve pripisuju Totoncima.

Bez obzira na njegove graditelje, izvesno je da je Teotivakan bio dom mešavini naroda i kultura uključujući i Maje, Zapoteke i Miksteke. Prema jednoj teoriji, zbog erupcije vulkana dolazi do velike migracije naroda koji su se nastanili u dolini Teotivakan, te su oni i izgradili grad kakav danas poznajemo.

Glavna iskopavanja su vršena pod nadzorom profesora Saburoa sa Univerziteta Aiči u Japanu i arheologa Rubena Kabrere iz Meksika upravo kod Mesečeve piramide. Ispod slojeva zemlje, blata i kamenja, arheolozi su sa strahopoštovanjem uvideli kakvi su graditelji tog doba bili. Pronađeni su i tragovi brutalnih ritualnih žrtvovanja. Unutar samog hrama, nalaze se ostaci životinja i ljudskih glava koje su očigledno služile kao nagrada bogovima. Naim, tvorci drevnog grada su u znak zahvalnosti bogovima glave polagali u temelje piramide kako je konstrukcija odmicala sa izgradnjom.

Nije poznato zbog čega je Teotivakan propao. Jedna od teorija se bazira na tezi da je došlo do pobune siromašnih slojeva protiv vodeće elite. Ipak, arheolog Kaugil tvrdi da su potrebne dodatne studije i istraživanja kako bi se razumeo život siromašnih slojeva koji su naseljavali Teotivakan.  

„Umesto da se pitamo zašto je grad propao, trebalo bi da se pitamo kako to da je toliko vremena postojao? Kakve su bile političke, socijalne i religijske prilike koje su omogućavale da on toliko dugo živi?“, navodi arheolog.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )