FOTO: null

Mještani Brodca, Velinog sela i Batkovića, obilaze nasip na kanalu Selište, u strahu od ponovnog nadiranja vode. Nasip je u majskim poplavama prokopan i do danas je takav i ostao. Mještani Batkovića plaše se novih problema i poručuju: “Vrijeme da se otvor

"Tri dana prije pucanja nasipa na Savi je ovo prokopano. Kad smo mi bili na Savi, dok smo branili taj nasip, oni su ovo prokopali.Kanal je bio prazan, u njemu nije bilo vode, ali je se znalo da dolazi voda i oni su to prokopali", priča Lako Prelovac, mještanin Batkovića, za ATV .

"To je bilo prošle godine. Evo vode, kiše, jadi, čemeri. Evo javljaju otopljenje, čim to poleti, to je gotovo", objašnjava Milivoje Tomanič iz Velinog sela.

Iz Voda Srpske poručuju da znaju za bespravno prokopavanje kanala. Kažu da niko nije smio na svoju ruku, bez njihove saglasnosti da probija vodoprivredne objekte.

U prošlogodišnjim majskim poplava, kako saznaje ATV, mještani susjednih sela Dazdareva, Trnjaka i Dvorova, samoinicijativno su na četiri mjesta prokopali nasip na kanalu, kako bi se djelimično zaštitili od poplave, jer su bili prepušteni sami sebi. Na taj način spaseno je 70-tak kuća, dok su oranice i polja bili potopljeni.

"Nikakav nalog za probijanje tog nasipa nisu davale JU Vode Srpske.To je neko od mještana uradio samoinicijativno.Taj slučaj je prijavljen Centru službe bezbjdnosti u Bijeljini. Mi ne znamo ko je to tačno uradio", kaže Dragan Anđelić, direktor JU "Vode Srpske" Bijeljina.

Za mještane Brodca, Velinog sela i Batkovića, ipak stižu dobre vijesti iz Voda Srpske. Kako je ATV-u potvrđeno, čim se stvore tehnički uslovi mašine "Bijeljina Puteva", sa kojima je sklopljen ugovor o sanaciji još prije Nove godine, krenuće sa radovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )