FOTO: null

Mačke bi mogle biti inteligentne kao i psi, pokazalo je najnovije istraživanje mačjeg pamćenja koje su sproveli japanski naučnici sa Univerziteta u Kjotu.

U istraživanju, objavljenom u časopisu "Behavioural Processes" učestvovalo je 49 kućnih mačaka. Istraživanje je pokazalo kako se mačke mogu sjećati specifičnih događaja, što psiholozi nazivaju epizodnim pamćenjem. 

"Epizodno pamćenje je povezano s introspektivnom funkcijom uma, naše istraživanje bi moglo ukazati da mačke posjeduju određenu vrstu svijesti", rekla je Saho Takagi, psiholog sa pomenutog Univerziteta. 

"Zanimljiva je spekulacija možda uživaju aktivno se prisjećati nekih iskustava, poput ljudi", kazala je ona. 

Mačke su testirali da li se sjećaju iz koje su tačno posude jeli, i zaključili su kako se mačke mogu prisjetiti informacija o posudama. Stručnjaci vjeruju da mačke pamte i znatno duže nego što je bilo trajanje eksperimenta. 

Mačke takođe postižu slične rezultate kao i psi u raznim drugim mentalnim testovima, poput reagovanja na ljudske geste, izraze lica i emocije. 

"Mačke bi mogle biti isto inteligentne kao i psi, nasuprot uvriježenom mišljenju da su psi znatno inteligentniji", rekla je Takagi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )