FOTO: atvbl.com

Dan nakon opštih izbora u Republici Srpskoj - krenula je i kombinatorika sa parlamentarnim mjestima. Na osnovu 83 odsto obrađenih biračkih mjesta, i kada se sve preračuna, SNSD je osvojio najveći broj mjesta u republičkom parlamentu, njih 28. Iako su osvojili sedam odsto više glasova nego na izborima 2014, socijaldemokrate imaju mandat manje. Zajedno sa dosadašnjim koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om - više nego dovoljno za formiranje vlasti.

Za razliku od njih, najveća opoziciona partija, SDS, ima samo jedan odsto manje glasova - ali čak osam poslanika manje nego prošli put. Među poslanicima koji se vraćaju u parlament je Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a i narodni poslanik u dva mandata. 

Dosadašnji predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović je trenutno na "ivici", ali po posljednjim rezultatima ipak, zajedno sa Milanom Radovićem, ulazi u parlament u trećoj izbornoj jedinici. DNS je i ovaj put nastavio da raste, pa sada imaju čak 13 poslanika. Među iznenađenjima izbora su socijalisti, koji su osvojili sedam mandata, i Stevandićeva Ujedinjena Srpska - koja bi mogla da ima čak tri poslanika u Narodnoj skupštini.

Neka od imena koja su dobila veliko povjerenje birača se najvjerovatnije neće naći u skupštinskim klupama. Gradonačelnici Trebinja i Zvornika, Luka Petrović i Zoran Stevanović, kao i načelnik Prnjavora, Darko Tomaš, po svemu sudeći će da se vrate u svoje lokalne zajednice, a mandat da predaju onima ispod njih na listi. 

U predstavničkom domu Parlamenta BiH, situacija je izjednačenija. Od 14 mjesta koja pripadaju poslanicima iz Republike Srpske, pet je pripalo SNSD-u, a četiri SDS-u. 

Nebojša Radmanović se seli iz Doma naroda u Predstavnički dom, sa ubjedljivo najvećim brojem glasova za taj nivo vlasti u oba entiteta. U Sarajevu ostaju Staša Košarac i Lazar Prodanović, dok će Vojin Mitrović i Dragan Bogdanić Banjaluku zamijeniti Sarajevom. 

Vođa SNSD-a i kandidat za člana Predsjedništva, Milorad Dodik, najavljuje moguću veliku koaliciju srpskih partija u parlamentu BiH. Lider SDS-a kaže da će organi stranke o tome da odluče - ali on je protiv bilo kakve saradnje.

"Mi želimo da gore u Sarajevu napravimo zajednički blok sa svim srpskim strankama, da imamo sigurnih deset glasova u parlamentu, pozvaćemo i ove iz opozicije, ukoliko oni budu željeli da sarađuju na taj način sa nama," rekao je Dodik.

"Sve te prijetnje, sve te ucjene, sva ta omalovažavanja, pravljenje od SDS-a kolaboracioniste, pravljenje političke organizacije koja ruši institucije, koja se bavi terorizmom - meni je naprosto poslije svega neprihvatljivo da sjednem i razgovaram sa Miloradom Dodikom," kaže Vukota Govedarica.

Dva SDS-ova ministra iz posljednjeg Savjeta ministara - Dragan Mektić i Mirko Šarović - su izabrani za bh. Parlament, zajedno sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem. Aleksandra Pandurević, potpredsjednik stranke, ovaj put je ušla preko kompenzacione liste. 

Branislav Borenović, nakon tri mandata u Narodnoj skupštini Srpske, mijenja parlament, dok će mu u klubu PDP-a praviti društvo široj javnosti dosta nepoznata Mira Pekić, dosadašnja savjetnica Mladena Ivanića. 

Trend uspjeha socijalista je nastavio Jakov Galić, bivši direktor "Šuma Srpske", koji će biti jedini socijalista u parlamentu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )