FOTO: glassrpske

Nadimak dobija po prvoj zbirci pjesama, privrženost otadžbini i narodu izrazio je u testamentu, dok je Skerlić o njemu govorio kao o jednom od rijetkih filozofskih umova tog vremena. Milan Kujundžić Aberdar bio je srpski filozof, pjesnik i političar rođen na današnji dan 1842. godine.

Milan Kujundžić rođen je 28. februara 1842. godine kao Janićije u građanskoj obrazovanoj porodici koja je brojala puno djece, a čiji je otac Jovan Kujundžić bio zanatlija i trgovac.
 
Osnovnu školu je pohađao u Beogradu, poslije koje upisuje njemačku gimnaziju u Pančevu.
 
Iako 1859. godine upisuje pravni odsjek Liceja koji se nalazio u Beogradu, studije mu prekida bombardovanje 1862. godine, kada postaje konjički desetar u srpskoj vojsci.
 
Studiranje je nastavio u Beču, Minhenu i Oksfordu, poslije čega se vraća u Beograd gdje ubrzo dobija službu u Ministarstvu prosvjete.
 
Naredne godine, 1866. počinje da radi na katedri Velike škole, koja kasnije postaje Univerzitet – na odsjeku filozofije.
 
Milan Kujundžić Aberdar bio je prvi koji započinje predavanja i kurs predmeta istorija filozofije, a na Velikoj školi je predavao i rusku filozofiju, logiku, estetiku i psihologiju.
 
Zahvaljujući poziciji Ministra prosvjete, unio je u obrazovni sistem značajne promjene – osnivao je djevojačke škole, od tada je gimnazija imala osam razreda, djeca predškolskog uzrasta su se na adekvatan način uz obučene kadrove pripremala za školu.
 
Nnapisao je i dvije zbirke lirskih pesama i mnoga filozofska djela i eseja poput „Filozofija u Srba“, „Kratki pregled harmonije u svetu“ i „Ide li svet nabolje ili nagore?“.
 
Posle teške bolesti umire u Beogradu, 26. novembra 1893. godine. Više o srpskom pjesniku, filozofu i političaru pročitajte OVDJE .
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )