FOTO: null

Željka Cvijanović najavljuje nove ministre u Vladi. Premijerka je tako na dnevni red ponovo stavila staru priču o rekonstrukciji o kojoj priznaje uveliko razmišlja. Ne otkriva imena. Samo kaže – promjena će biti poslije oktobra, bar kad je u pitanju resor

“Vrlo je izvjesna, čim naš ministar postane načelnik Teslića da ćemo morati imati rekonstrukciju Vlade i moraćemo imati novog ministra”, rekla je Željka Cvijanović,predsjednik Vlade RS.

Što su lokalni izbori bliže, priče o rekonstrukciji Vlade sve su glasnije. Petar Đokić ne spominje nova imena, ali je siguran da u kabinetu Željke Cvijanović ipak treba nešto mijenjati. U izbornoj godini iz naftalina je izvukao recikliranu priču SNSD-a o novim resorima, staru osam godina.

Tako bi, recimo, osnivanjem Ministarstva privrede, za koje se Đokić zalaže, u Vladi i po ovom scenariju lako mogli da vidimo nove ministre.

“Rekonstrukcija Vlade stvar je predsjednice Vlade, stvar je predsjednice Vlade, stvar je političkih lidera – jednostavno ocjenjuju da li je Vlada može bolje raditi, u svakom slučaju svi mi možemo bolje i više raditi”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Bez obzira na predizborne balone, analitičari se uglavnom slažu da će poslije oktobra promjena ipak biti. Pojedine procjene idu toliko daleko da se iz Vlade izbacuje DNS, uz obrazloženje da je priča o prodaji “Ljubije” samo povod za što skoriji rastanak Pavića i Dodika.

Dodikova izjava da je Branislavu Borenoviću nudio ministarsku fotelju izrodila je nove kombinacije. Mnogi tvrde da nikad prisniji odnos Dodika i Ivanića nije slučajan tako da bi lako mogao da se desi povratak PDP-a u Vladu.

“Naravno, tome se opiru drugi koalicioni partneri, naročito DNS. Zato DNS, pretpostavke su da on polagano nalazi na lokalu doduše moguću saradnju sa SDS-om i ta saradnja na lokalu postizborna bi vjerovatno uticala na opredjeljenje SNSD-a da sa DNS-om u nekoj postizbornoj rekonstrukciji završi”, rekao je Srđan Perišić, politikolog.

Priče o rekonstrukciji dodatno je podgrijala rupa u budžetu i sve glasnija nesuganja među ministrima iz različitih političkih tabora. Prethodnih mjeseci, za brojna kašnjenja u isplatama ministri iz DNS-a i Socijalističke partije, u izjavama su redovno odgovornost prebacivili na Ministarstvo finansija. Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović otvoreno je prije tri mjeseca predložio da najznačajnije resore u Vladi vode novi ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )