FOTO: srpskainfo.com

Ako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbije da se pojavi na ročištu pred Sudom BiH, pa zbog toga eventualno bude izdat nalog za njegovim hapšenjem ili privođenjem, na teritoriji Republike Srpske to jedino može da uradi SIPA ili MUP RS, nikako policija iz Federacije BiH.

To za Srpskainfo objašnjavaju sagovornici iz vrha bezbjednosnih agencija na nivou BiH, koji su insistirali na anonimnosti.
 
Naime, danas se nastavila žestoka polemika između ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića i ministra federalnog MUP, Rame Isaka, oko nadležnosti policijskih agencija, odnosno da li policija iz FBiH ima pravo da na teritoriji Republike Srpske hapsi njene građane i najviše političke zvaničnike.
 
Isak vs Nešić

Isak je ponovio svoj raniji stav da takvo pravo policajci iz FBiH imaju.

– Sud BiH može ovlastiti Policiju Republike Srpske da djeluje na teritoriji FBiH, s tim da ih mora obavijestiti. Tako isto može ovlastiti i policiju FBiH da reaguje na području Republike Srpske, s tim da moraju obavijestiti policiju Republike Srpske – izjavio je Isak za ATV, ističući da federalni MUP “već radi na predmetima na području Republike Srpske”, gdje im MUP Republike Srpske, kako je naveo, pruža asistenciju po nalogu određenih sudova.

S druge strane, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić odgovorio je Isaku da federalna policija nema nikakvu zakonsku osnovu da djeluje na teritoriji Republike Srpske.
 
Slučaj Klix

U slučaju da postoji saradnja između MUP RS i MUP FBiH, Nešić tvrdi da sve aktivnosti preduzimaju pripadnici MUP Republike Srpske na teritoriji Srpske, a pripadnici MUP FBiH, kako je istakao, mogu eventualno da prisustvuju kao posmatrači, uz odobrenje MUP RS.

Ono što već dovoljno komplikovanu priču oko nadležnosti policijskih struktura u BiH dodatno usložnjava jeste kontroverzni slučaj iz decembra 2014. godine kada su pripadnici MUP Republike Srpske, uz asistenciju MUP Kantona Sarajevo, upali u redakciju portala Klix u Sarajevu i tamo obavili sedmočasovni pretres, pokušavajući da otkriju ko je “neovlašteno snimao” tadašnju premijerku Srpske Željku Cvijanović u vezi s aferom “Dva papka”.
 
Tri vrste policijske nadležnosti

Izvori Srpskainfo iz vrha policijskih struktura tvrde da je navedeni primjer bio “izolovani slučaj”, te da se pretres redakcije kolega iz Sarajeva, kako kažu, dogodio uz izričitu saglasnost MUP FBiH.
 
– Postoje tri vrste policijske nadležnosti u BiH. To je stvarna nadležnost, kad se radi o krivičnim djelima po kojima se postupa i kada se radi o institucijama koje su napravljene samo za takve stvari. Zatim postoji mjesna nadležnost, a postoji i tzv. funkcionalna nadležnost, koja se odnosi na sudove, odnosno da li će suditi sudija pojedinac, sudsko vijeće od tri člana ili tome slično – objašnjavaju naši sagovornici.

Kad je u pitanju stvarna nadležnost, sve policijske strukture su nadležne, ali kad je u pitanju mjesna nadležnost, tvrde izvori Srpskainfo, ne postoji nikakva šansa da MUP FBiH može da hapsi na teritoriji Republike Srpske.
 
– Hapšenje može da traži Tužilaštvo BiH, ali na teritoriji Republike Srpske taj nalog može jedino da izvrši SIPA ili MUP Republike Srpske. Niko treći. Federalna policija može da hapsi samo na svojoj teritoriji – objašnjavaju naši sagovornici.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )