FOTO: InfoBijeljina.com

Prema podacima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za 2023. godinu, u koje je InfoBijeljina imala uvid, radili su na fizičkoj i tehničkoj zaštiti 32 štićene osobe, i to pet osoba iz prve kategorije, 17 iz druge, te četiri osobe iz treće kategorije.

Osim toga, šest osoba se štiti po odluci direktora, a za dvije osobe se vrši operativno osiguranje i u toku su aktivnosti na uspostavljanju fizičke zaštite. 

Pravo na zaštitu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, između ostalih, imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i ministri, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH i mnogi drugi. 

Takođe, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim zvaničnicima za vrijeme posjete BiH.

U prošloj godini izvršeno je neposredno osiguranje i pratnja u kretanju 93 VIP delegacije u posjeti Bosni i Hercegovini: u prvoj kategoriji 22 delegacije, u drugoj kategoriji 27 delegacija, u trećoj kategoriji 44 delegacije i 40 pratnji u kretanju.

Izvršeno je i 446 protivdiverzionih pregleda vozila sigurnosnog eskorta VIP delegacija u posjeti Bosni i Hercegovini, prostora i objekata, pri čemu je utvrđeno da za vrijeme vršenja pregleda nije bilo prisustva sredstava i materijala pogodnih za izvođenje terorističkih aktivnosti.
 
Neposrednom fizičkom zaštitom, kombinovanim osiguranjem i auto-patrolnom službom Direkcija je u 2023. osiguravala ukupno 172 objekta, od kojih 14 državnih objekata i 24 stana koje koriste VIP osobe.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )