FOTO: null

Baš kao što smo to u januaru i obavijestili, Milorad Dodik ozvaničio je kandidaturu za državno Predsjedništvo. Taktiku svog mandata već je razradio: nakon položene zakletve u Banjaluci, sjednicama Predsjedništva prisustvovaće video linkom iz Istočnog Sara

Došao je hitro crvenim tepihom samo da potvrdi:

"Dakle moja kandidatura za člana Predsjedništva je definitivna", poručuje Dodik,

I definitvno će označiti Dodikovu političku penziju, smatra Branislav Borenović, lider PDP-a, na što mu je entitetski predsjednik odgovorio:

"Koliko ja znam on izgleda sjeđi od mene, ja sam bolji momak od njega".

Ni Borenović nije ostao dužan:

"Borenović ne farba ni kosu ni narod za razliku od tebe".

Borenović je ubijeđen da će Mladen Ivanić pobijediti Dodika u izbornoj trci. Koja se zahuktala iako je do izbora više od 7 mjeseci.

SDS-ov Dragan Mektić smatra da je Dodik u “patriotskom dilirijumu”, te da će njegova kandidatura dodatno izlovati Republiku Srpsku.

"On se gura u prvom redu sa patrijarsima, uzeće ono kandilo i sve odraditi umjesto njih. A javno na televiziji govorio ja sam ateista. Sad od tog Srbina ne možete prići oltaru", tvrdi Mektić.

A nećete moći prići ni Predsjedništvu, ni Vladi, ni Palati - poručuje Dodik samouvjereno da će uz pomoć široke koalicije od 10 stranaka imati apsolutnu vlast na svim nivoima.

Iz OHR-a, koji je Milorada Dodika spominjao u više navrata u kontekstu nepoštovanja ustavnog uređenja BiH, danas nemaju komentar na kandidaturu. Stav SAD-a pod čijim je Dodik sankcijama već više od godinu dana saopštila je Ambasada te države:

"Izborni zakon BiH jasno definiše ko se može kandidovati na izborima. Ambasada SAD ne želi komentarisati pojedinačne kandidature za predstojeće opšte izbore u BiH. Kao što smo kazali više puta do sada, podržavamo politike koje doprinose napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama i na prvo mjesto stavljaju građane Bosne i Hercegovine i njihove prioritete. Na njima je da odluče koji lideri su najsposobniji za provođenje tih politika.“

Mladen Ivanić je već najavio da bi najviše volio da stane na crtu Dodiku, no o tome će do kraja mjeseca februara odlučiti SDS, koji vijeća između Vukote Govedarice i Mirka Šarovića, ali i između dvije inokosne funkcije.

Za fotelju u Predsjedništvu pored Dodika, zvanično će se ponovo boriti Željko Komšić. Nezvanično i Fahrudin Radončić.

"Već pri kraju 3. mjeseca, što se nas tiče, biće zakazan središnji odbor i Predsjedništvo HDZ-a kada ćemo donijeti odluku", otkriva Čović.

Odluku da se kandiduje, ali za predsjednika RS, donio je i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

U Palatu bi pored Durakovića mogli pokucati i Željka Cvijanović, Vukota Govedarica, sam Mladen Ivanić, ali i između ostalih zaboravljeni radikal Nikola Poplašen, te SBB-ov Admir Čavka, ili aktuelni potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )