FOTO: null

Političari u RS zavadili se i zbog izjava datih tokom posete Federike Mogerini Sarajevu. Dodik: Crnadak i Govedarica loše govorili o RS. Crnadak: On je bio mekan kao pamuk

Posjeta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini Sarajevu i njen sastanak s političarima iz cijele BiH izazvali su novu buru u ionako turbulentnim odnosima lidera RS Milorada Dodika, s jedne, i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadaka i predsednika SDS Vukote Govedarice, s druge strane.

Dodik ih je optužio da su loše govorili o Srpskoj, dok su političari iz Federacije hvalili sebe.

- Na sastanku s Mogerinijevom sam rekao da je Republika Srpska najjednostavniji dio BiH u kome je relativno uobičajen politički život i da ima kontinuitet i međunarodnu stabilnost koja neće biti promjenjena. Izjava Dodika o mojim i stavovima PDP nije bila istinita, bila je klasična laž - rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On kaže da nije pominjao nikoga od drugih učesnika sastanka, ali da su drugi pominjali njega.

- Žao mi je što niste vidjeli kako se Dodik ponašao na sastanku, mekan kao pamuk, a onda izađe pred novinare i glumi šerifa. Tako je bilo i u subotu. Sve ovo se dešava jer smo predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ja uradili veliki posao u sprečavanju Izetbegovićeve revizije tužbe presude protiv Srbije, što vidi narod, a zna se i u Srbiji - dodao je Crnadak.

On smatra da RS zaslužuje predsednika koji ne podmeće, već govori istinu.

- PDP se zalaže za Srpsku i BiH u EU. Hoćemo da ovu zemlju reformišemo i od nje napravimo mjesto za bolji život. Ali tražimo da paralelno sa ovim Republika Srpska nikad ne bude ugrožena, kao ni njena prava. Dok god je tako, mi smo partneri i EU i strankama iz Federacije BiH - rekao je Crnadak.

On je potvrdio da je na sastanku s Mogerinijevom rekao da Radio-televizija Republike Srpske proizvodi informativni program koji je najgori u Evropi i da je PDP zabrinut stanjem u nekim institucijama RS.

- RTRS je sredstvo u službi vladajuće strukture u Srpskoj i najveća je prepreka demokratskom razvoju. Ali me ne čudi što na to nije reagovao Dodik, jer je prilog o njegovom boravku u Moskvi trajao čak 14 minuta - kazao je Crnadak.

Inače, Dodik je posle sastanka s Mogerinijevom u Sarajevu izjavio da su Govedarica i Crnadak pokušali da na sastanku situaciju u Republici Srpskoj prikažu težom nego što jeste.

- Mada svi znamo da je situacija u FBiH bremenita problemima, niko od političara iz FBiH to nije spomenuo - naglasio je Dodik. - Politički je nekorektno da se na ovom mestu koristi situacija za prizeman politički obračun.

Dodik je izjavio da je svaku meru prevršilo to što su Govedarica i Crnadak na sastanku ostrašćeno loše pričali o Republici Srpskoj, dok su drugi iz FBiH hvalili i FBiH i BiH i govorili ono što su želeli da čuju gosti iz Evrope.

- Ja sam na to reagovao. Rekao sam Mogerinijevoj da Crnadak zloupotrebljava funkciju ministra, da hoda po Evropi i svetu i laže o Republici Srpskoj. Ako je to mekano, onda je to u redu - naglasio je Dodik.

RTRS: UVREDE DOBRO POZNATE

IZ RTRS su poručili da su uvrede opozicije samo nastavak njihove višemesečne politike.

- Opozicija je u nekoliko navrata zamerila da nije dovoljno zastupljena u programu RTRS. Da to nije tačno svedoče i brojni pozivi upućeni liderima opozicionih stranaka za gostovanje u našim emisijama na koje se oni nikada nisu odazvali. Uredno smo prenosili izjave u našoj centralnoj političkoj emisiji Dnevnik 2, što je lako proveriti - poručili su iz RTRS, i dodali i da je Crnadak pre mesec dana gostovao na na toj televiziji u emisiji "Telering".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )