FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini u četvrtak, 10. septembra, biće održano književno veče posvećeno nedavno preminulom slavisti i uglednom komparatisti Draganu Nedeljkoviću.

Nedeljković je bio redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti sa sjedištem u Parizu i jedan je od rijetkih srpskih naučnika koji je stekao oba francuska doktorata, univerzitetski i državni. 

Univerzitetsku doktorsku tezu "Romen Rolan i Stefan Cvajg" odbranio je u Strazburu, a državni doktorat je branio u Bordou, kod slavnog Roberta Eskarpija. 

Matični univerzitet mu je bio u Beogradu, a kao profesor po pozivu predavao je na Sorboni, Bordou i Strazburu. 

"NJegova neumorna radna energija i neiscrpni stvaralački elan ostavili su za profesorom Nedeljkovićem impozantno naučno, esejističko i spisateljsko djelo", navodi se u najavi književne večeri koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Bijeljina. 

Životni put Nedeljkovića vodi od zavičajne Rume, preko Beograda i velikih francuskih univerziteta u Strazburu i Bordou, do Sorbone, gdje je studirao Francusku i uporednu književnost, te Nansija, gdje je završio plodnu i bogatu karijeru kao šef Departmana za slavistiku i proglašen za profesora emeritusa. 

Nedeljkovićeve kolege ističu da je srpska kultura u Nedeljkoviću imala veliko ime i sjajnog predstavnika humanističke inteligencije, konsekventno angažovanog intelektualca i borca za humanističke vrijednosti. 

Nedeljković je ostavio je na desetine monografija i naučne studije iz ruske i zapadnoevropske književnosti. 

Iz "Prosvjete" podsjećaju da je Nedeljković mnogo puta boravio u Bijeljini kao gost Narodne biblioteke "Filip Višnjić" gdje je držao besjede za pamćenje i trajno zadužio intelektualnu i čitalačku publiku u ovom gradu. 

Bio je i jedan od najuglednijih saradnika časopisa "Srpska vila". 

Književno veče posvećeno nedavno preminulom Nedeljkoviću najavljeno je za 19.00 časova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )