FOTO: null

Samo miris knjige može donijeti onaj poseban osjećaj ushićenja koji imate kao kada čekate da otpakujete najljepše upakovan poklon za rođendan.

Upravo takvo ushićenje moglo se osjetiti kod svih onih koji su svoju kartu stiskali u ruci, čekajući strpljivo u redu na ulazu u dvoranu "Borik", gdje se već treći dan održava Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske".

Šetajući među štandovima izdavača, mnogobrojni ljubitelji knjige provjeravali su pomno ispisanu ceduljicu sa naslovima koje ne smiju propustiti da kupe po aktuelnim sajamskim popustima.

A među posjetiocima smotre pisane riječi, koja je simbol Banjaluke i Republike Srpske već 21 godinu, mogli su se vidjeti, kako univerzitetski profesori, školarci, novinari, mladi bračni parovi sa djecom čiji su pažnju privlačili šareni štandovi "Ježurka" i "Kreativnog centra", pa sve do predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, koji je i sam poželio da kupi nekoliko aktuelnih naslova.

A nudi se zaista širok dijapazon literature: od stručne, vjerske, pa sve do udžbeničke i one koju čitaoci najviše vole - beletrističke. Tako smo se i mi zaustavili na štandu izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda, gdje su u prvim redovima stajali aktuelni naslovi stranih i domaćih pisaca. Kako su nam rekli, najprodavanija je nova knjiga Vedrane Rudan "Muškarac u grlu".

- Čitaoci nam traže i nobelovce, tako da se dobro prodaje i knjiga Svetlane Aleksijevič "Černobiljska molitva", te "Papina kći" Darija Foa. Nezaobilazni su i trileri, a najprodavaniji su oni koji nastaju iz pera Tonija Parsonsa - kazali su nam sa štanda "Lagune".

Najmlađi čitaoci se najradije zadržavaju na štandu "Kreativnog centra", jer oni nude brojna izdanja za djecu svih uzrasta, a mogu da izaberu preko 100 novih naslova.

Kada se umore od hodanja, posjetioci imaju priliku da prisustvuju promocijama knjiga. Posebno važni ove godine su prvi Međunarodni književni susreti, u okviru kojih su u Banjaluku došli ugledni gosti iz osam svjetskih zemalja.

Tako su se juče izborom poezije posjetiocima Sajma predstavili književnik i izdavač iz Crne Gore Radomir Uljarević, pjesnik, prevodilac, izdavač i akademski slikar iz Bugarske Roman Kisjov, a iz Republike Srpske svoju poeziju su govorile višenagrađivane književnice Stevka Kozić-Preradović i Ljiljana Vujić-Tomljanović.

Publici su, naravno, najinteresantniji bili inostrani gosti, pa su bili nestrpljivi da čuju kako to zvuči kazivanje poezije na bugarskom pjesnika Romana Kisjova, a pitali su ga i šta je on to kupio na sajmu.

- Prvi put sam u Banjaluci i RS i počastvovan sam pozivom organizatora. Drago mi je što imam priliku da steknem nove prijatelje, kao i da se upoznam sa književnim tokovima u Srpskoj - kazao je Kisjov.

Susreti književnika na sajmovima su, kaže on, od izuzetnog značaja, kako za njih same, tako i za unapređenje kulture jedne zemlje, koja se na taj način otvara prema svijetu. Istakao je da je kupio nekoliko knjiga Petra Kočića, sa čijim djelom želi da se upozna.

Svečano književno veče u čast Petru Kočiću

Međunarodni književni susreti, koje su zajedničkim snagama organizovali Udruženje književnika Republike Srpske i "Glas Srpske", omogućili su našim stvaraocima da se upoznaju sa književnicima, ali i izdavačima i prevodiocima iz svjetskih zemalja, razmijene iskustva i otvore neka nova poglavlja kulturi i izdavaštvu Republike Srpske.

Tako je u srijedu uveče organizovano svečano književno veče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra na kojem su književnici iz osam svjetskih zemalja svoje stihove posvetili našem velikom Petru Kočiću.

- Postoje stvari u životu koje jedna drugu nadopunjuju. Sajam knjiga je otvoren prije 21 godinu u Banjaluci i svake godine sam dolazila i učestvovala u programu. Međutim, ove godine je sve drugačije, jer su otvoreni prvi Međunarodni književni susreti Banjaluka 2016. I zato je "Glasov" sajam dobio na svom značaju i svojoj vrijednosti, jer je omogućio susretanje pisaca iz cijelog svijeta - kazala je književnica Jovanka Stojčinović-Nikolić, koja je sa naročitom emocijom i sa Kočićem u mislima govorila svoje stihove.

Svoje emocije, ali i ponos nije krio ni v.d. direktora Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević, koji je istakao da je najvažnije to što u Banjaluku i Srpsku počinju da dolaze značajni i ugledni pisci, prevodioci i izdavači.

- Potrudićemo se da Međunarodni književni susreti u godinama pred nama postanu još veći i značajniji, a ono što planiramo za iduću godinu, pored još većeg omasovljavanja, jeste i nagrada koju ćemo dodijeliti najboljim književnicima. Drago mi je što smo konačno otvorili vrata prema svijetu elitne književnosti dovodeći pisce iz svjetskih zemalja, a bolji dani za kulturu, pisanu riječ, izdavaštvo i prevode Srpske, siguran sam, tek dolaze - zaključio je Bjelošević.

"Rat i mir u Bosni"

Knjiga Mirjane Kusmuk "Rat i mir u Bosni", koju je objavila izdavačka kuća "Besjeda" iz Banjaluke, predstavljena je na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci. Knjiga je podijeljena u dvije tematske cjeline, a Kusmukova kroz izbor kolumni i tekstova koji su objavljivani u brojnim medijima, jednostavnim, argumentovanim, novinarskim jezikom, priča o istinitim događajima iz proteklog rata, kao i o periodu mira koji je potom uslijedio. Autorka se u tekstovima bavi svim negativnim društvenim pojavama, korupcijom, lažnim diplomama, masovnom prodajom kiča i šunda, rijaliti svakodnevicom osiromašenih građana. Na promociji su, pored autora, govorili i ugledni novinar Brane Božić, te profesor Ljubomir Zuber.

Dodjela sajamskih nagrada

Dodjela nagrada najboljima 21. međunarodnog sajma knjige u Banjaluci biće organizovana danas u 13 časova. Prije dodjele, posjetioci će imati priliku da prisustvuju promociji djela autora iz Rusije, Rumunije i Republike Srpske. Na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u 17 časova biće promovisani romani ovogodišnjih pobjednika književnog konkursa "Zlatna sova".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )