FOTO: null

Mostar - Knjiga "Rat i mir u Bosni" Mirjane Kusmuk predstavljena je na "97. Šantićevim večerima poezije" u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Knjiga je podijeljena u dva dijela - rat i mir. U poglavlju "rat" su izabrani tekstovi koje je objavila u ratu u raznim novinama u Republici Srpskoj i Srbiji i jedan tekst koji su odbile da objave sve novine.

- To su prelomni trenuci novinara na terenu onako kako su se lomile sudbine malih ljudi, autentična svjedočenja, ali i izjave tada važnih političara poput intervjua s Nikolom Koljevićem, u kojem on govori da nije potpisao predaju Sarajevskog aerodroma, ali i prva izjava koju je Momčilo Krajišnik dao iz Dejtona u trenutku potpisivanja Dejtonskog sporazuma - rekla je Kusmukova na promociji u subotu uveče.

Drugi dio knjige je izbor kolumni objavljenih u "Glasu Srpske" posljednje tri godine i to onih koje tretiraju probleme društva u suštini. Kusmukova je istakla da u njenim ratnim tekstovima ne postoji jezik mržnje, već jezik patnje na svim stranama podjednako.

- Knjiga je posvećena mojoj kćerki Vidi i generacijama koje dolaze i kojima je trebalo da ostavimo malo bolji svijet, poruka ove knjige je da ako pogledate rat i ono što živimo danas - pa zar je to trebalo? To je nama naša borba dala i to je apsolutno antiratna poruka - navela je Kusmukova.

Urednik izdavačke kuće "Besjeda" i direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je Kusmukova kroz mirnodopsku priču ispričala najstrašnije priče iz prošlog rata, koje je vidjela i doživjela. Na promociji su govorili i zamjenik glavnog urednika "Večernjeg lista BiH" Valentina Rupčić, direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević, a mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je u ime domaćina SPKD "Prosvjeta" i SPKD "Gusle" otvorio promociju, naveo je da su veze Kusmukove sa ovim društvima i Mostarom duboke i da je puno razloga zbog kojih se ona, kao autor, našla na "Šantićevim večerima", koje se nastavljaju do 10. oktobra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )