FOTO: null

Ako rezultati referenduma, na kojem je opozvan Bore Škeljić, načelnik opštine Kneževo/Skender Vakuf, budu potvrđeni, Skupština ove opštine imenovaće novog zamjenika načelnika iz SNSD-a, koji će do završetka lokalnih izbora sljedeće godine rukovoditi ovom

Naime, prema važećem zakonodavstvu, izbori za novog načelnika ne mogu biti raspisani ako je do redovnih izbora ostalo manje od godinu dana.

Nakon što dosadašnji zamjenik načelnika ove opštine Boris Raljić bude smijenjen, aktuelna skupštinska većina predvođena SNSD-om imenovaće i nove vršioce dužnosti načelnika odjeljenja, a biće raspisani i konkursi za direktore javnih preduzeća i ustanova u ovoj opštini.

"Odmah nakon što CIK potvrdi opoziv, sazvaćemo sjednicu Skupštine opštine i imenovati novog zamjenika načelnika i koga god predloži SNSD mi ćemo podržati", rekao je Radovan Marić, predsjednik SO Kneževo/Skender Vakuf, koji dolazi iz SDS-a.

Skupštinska većina u ovom mjestu, nakon opoziva Škeljića, nada se da će u najskorije vrijeme opština profunkcionisati s obzirom na to da je posljednjih nekoliko godina praktično u blokadi, jer nije usvajan budžet.

Što se tiče samog referenduma, koji je održan u nedjelju, od ukupno 5.571 glasača za opoziv načelnika Škeljića glasalo je 3.053 građana, dok je njih 2.433 bilo protiv, s tim da još nisu obrađeni glasovi pristigli poštom i oni s nepotvrđenih glasačkih listića, što ipak neće bitnije uticati na rezultate referenduma.

Inače, Škeljić je s funkcije načelnika opozvan tek iz trećeg pokušaja. Međutim, te rezultate tek treba da utvrdi Centralna izborna komisija BiH, koja može i donijeti drugačiju odluku, odnosno utvrditi da referendum nije u skladu sa zakonom, kao što je to bilo u Kotor Varošu, gdje je Dalibor Vučanović, načelnik ove opštine, iako opozvan, i dalje ostao na funkciji.

Kao i prethodna dva puta, ni posljednji referendum u Kneževu/Skender Vakufu nije protekao bez incidenata. Međutim ovog puta intervenisala je i policija, jer je Šefik Šušić, jedan od glasača, nakon što je obavio svoju građansku dužnost prijavio da ga je Škeljić nakon kraće prepirke udario. Šušić je policiji rekao da ga je Škeljić u vidno pijanom stanju udario jer je mislio da lobira protiv njega. U CJB Banjaluka, navodeći inicijale Škeljića, rekli su nam da je prijavljen slučaj napada, a da policija još utvrđuje da li se radi o krivičnoj ili prekršajnoj odgovornosti. 

Referendum za opoziv načelnika podržalo je 11 od ukupno 19 odbornika u opštini Kneževo/Skender Vakuf, a za inicijativu je glasalo pet odbornika SNSD-a, po dva odbornika SDS-a i Saveza za demokratsku Srpsku i po jedan odbornik PDP-a i Socijalističke partije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )