FOTO: null

Iz brčanskih sela Rašljani i Brezik iseljeno je pet porodica jer su klizišta ugrozila njihove kuće, kazao je danas Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta.

"Situacija se dodatno komplikuje i u podmajevičkim selima Gornjoj Skakavi i Štrepcima. U ovom trenutku najviše nas zabrinjava pojava blatnog toka na ugroženom području, koji se brzo kreće i ima razornu snagu", kazao je Vojnović.

Nove kišne i snježne padavine i u Tuzlanskom kantonu donijele su nove nevolje stanovnicima nekoliko općina. Najteža situacija je na području općine Čelić, gdje su evidentirani aktiviranje klizišta i porast lokalnih rijeka Gnjice i Šibošnice.

Klizišta su oštetila putne komunikacije u čelićkom kraju, a najteža situacija je na relaciji Šibošnica - Drijenča - Obodnica - Tuzla, koja je za prelaz otvorena na vlastitu odgovornost! U mjesnoj zajednici Vražići oštećeni su putevi u zaseocima Jasenike i Zavide, a teško stanje je i u naselju Džihani.

U gračaničkoj općini prijavljena su dva nova klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, a u Kalesiji isto toliko klizišta u naselju Dedejići ugrožava četiri stambena objekta, dok se u naselju Ibralići izlio lokalni potok i poplavio jedan stambeni objekat. Iz tamošnje Civilne zaštite su saopćili da je prijavljeno i klizište u naselju Paraći, koje ugoržava jedan stambeni objekat, dok se u mjesnoj zajednici Brda pokrenulo novo klizište. Usljed djelovanja klizišta na ulazu u naselje Goduš regionalni put Sapna - Teočak je u potpunosti u prekidu. Klizište u naselju Goduš je prekinulo vodosnabdijevanje za oko 50 domaćinstava.

U općini Gračanica vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je u porastu. U odnosu na mjerenje od srijede, vodostaj je veći za 18 cm. Stoga je u ovoj općini proglašeno stanje prirodne opasnosti od klizišta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )