FOTO: nst.com

Aplikacija za besplatnu pravnu pomoć omogućava građanima da tokom pandemije virusa korona na bezbjedan način dobiju informacije i savjete, pravnu pomoć, kao i kontakte pružaoca pravne pomoći.

Dragan Vujanović, projekt menadžer Udruženja "Vaša prava BiH", kaže da su polovinom prošle godine, sa prvim ograničenjima, došli na ideju o pravljenju aplikacije.
 
"Pandemija je prouzrokovala da građani kojima je pravna pomoć najpotrebnija zbog restrikcija i ograničenja koja su im nametnuta nisu bili u mogućnosti da je koriste, tako da je bilo logično da napravimo aplikaciju koja će im omogućiti pristup preko online sredstava informisanja", rekao je Vujanović.
 
Kako je naveo za "Nezavisne", kontaktirali su GIZ i Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke kako bi provjerili koje su mogućnosti pravljenja aplikacije koja bi omogućila pravnu pomoć preko online alata.
 
"Polovinom prošle godine, s prvim ograničenjima, mi smo već imali inicijalni plan koji smo podnijeli njemačkom ministarstvu i GIZ-u. Oni su vrlo brzo reagovali i obezbijedili sredstva, tako da smo proveli proceduru koja je završena do kraja novembra, a početkom godine je puštena u upotrebu, s tim da se još radi na njenom unapređenju", kazao je Vujanović.
 
Aplikacija, prema njegovim riječima, ima nekoliko modula, a osnovna svrha joj je što pruža informacije koje se tiču pristupa pravdi i pravosuđu.
 
"Imamo i posebnu sekciju pitanja i odgovora koje ćemo mi obraditi, tako da će ljudi moći pretražiti bazu pitanja i odgovora i naći rješenje za svoj problem tokom pretrage. Takođe, imamo sekciju najnovijih informacija koje se tiču pandemije i ograničenja", kazao je Vujanović.
 
Dodaje da postoji i poseban sistem za direktan kontakt sa pružaocima pravne pomoći putem poruke te da je ta komunikacija potpuno sigurna, privatna i da su podaci maksimalo zaštićeni.
 
Udruženje "Vaša prava" pruža besplatnu pravnu pomoć građanima BiH oko 20 godina i tokom rada su pravnu pomoć pružili za više od 500.000 građana.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )