FOTO: null

Košarkaški klub „Feniks Basket“ postoji već četiri godine i trenutno ima više od 500 dječaka i djevojčica uzrasta od sedam do 18 godina koji treniraju u selekcijama pioniri, juniori i seniori.

Osim toga, ovaj Klub može da se pohvalii sa „feniks bebama“, što su dječica uzrasta do sedam godina, za koje imaju pilagpđene koševe i lopte. Sve ovo u proteklih četiri godine ostvareno je zahvaljući Branimiru Đokiću Đoletu, treneru, direktoru i predsjedniku Kluba „Feniks Basket“. 

Đokić je klub, nakon uspješne dugogodišnje trenerske karijere, osnovao sa željom da kroz sport aktivira što više mladih. Đokić je šest godina bio tehnički organizator kampa „Dejan Bodiroga“ u Trebinju, gdje se godišnje okupljalo 300 djece iz raznoraznih  svjetskih zemalja. Tokom ovog šestogodišnjeg perioda, kroz kamp u Trebinju prošlo je više od 2.000 djece.  

„Ovo iskustvo mi je dalo podstrek da osnujem Košarkaški klub u Bijeljini pod nazivom ‚Feniks Basket‚  izjavio je  Branimir Đokić, koji je ujedno i organizataor svih aktivnosti u Košarkaškom klubu „Feniks Basket“. 

Kada su u pitanju finansije, Košarkaški klub „Feniks Basket“, kao i svi drugi klubovi i sportske organizacije u Semberiji, ima finansijskih poteškoća. Putovanja su skupa, veliki su troškovi. Iz gradskog budžeta dobijaju samo hiljadu KM, što je više nego nedovoljno. Finansijski im pomaže uspješna Kompanija TRB, koja pomaže i drugim bijeljinsim klubovima i sportskim organizacijama. 

Iz Uprave Kluba „Feniks Basket“ izržavaju veliku zahvalnost Kompaniji TRB, jer ima finansijska pomoć jako znači. 

„Trenutno u Klubu imamo oko 500 djece uzrasta od sedam do 18 godina. Radimo i sa djecom od 4 do 18 godina. Djeca uzrasta četiri godine su naše feniks bebe i imamo trenutno oko 30-tak dječaka i djevojčica tog uzrasta, istakao je Đokić. 

Prema njegovim riječima, u Košarkaškom  klubu „Feniks Basket“  imaju selekcije pionira, kadeta i juniora, koji se takmiče u ligama RS, odnosno u ligi koja pokriva reon od Ugljevika do Vlasenice.  Treninzi se održavajuu Sportskoj dvorani „Knez Ivo od Semberije“, a mjesečno za zakup plaćaju 2.600 KM. To na godišnjem  nivou iznosu više od 30 hiljada KM.

„Za zakup sala za treninge godišnje plaćamo više od 35 hiljada KM. Sopstvenim vozilima na treninge dovozimo djecu čak iz Branjeva, Janje.., kaže Đokić. U Košarkaškom klubu „Feniks Basket“ treniraju djeca iz Broca, Balatuna, Dvorova i to u sali Osnovne škole u Dvorovima, čiju zakupninu plaćaju na mječenom nivou. Ovo je olakšavajuća okolnost za roditelje da djecu ne moraju da dovoze u grad na treninge. 

Povodom 4. godišnjice osnivanja Kluba, u Bijeljini će se 5. novembra održati mini basket turnir, što će biti događaj organizovan po prvi put u RS i BiH jer će se utakmice održavati istovremeno na tri košarkaška terena prilagođena za djecu uzrasta 10 godina,9, 8 i mlađi. 

„Planirano je 30 košarkaških utakmica sa 500 dječaka i djevojčica iz regiona. Koševi lopte će biti prilagođeni njihovom uzrastu“, ističe Đokić. 

Košarkaški klub „Feniks Basket“ ima šest takvih sopstvenih mini koševa. U klubu ima pet trenera, vozača, dizajnera, fotografa i sve ostalo neophodno za košarkaški klub. U klubu ističu da su zadovoljni jer su uspjeli da kupe tri kombi vozila za prevoz djece, sa čime može da se pohvali malo klubova. Posljednji su kupili nedavno, i proizveden je 2017. godine. 

„Kombi vozila su nam jako bitna, s obziorm da se radi o prevozu djece. Jako vodimo računa o bezbjednosti i tehničkoj ispravnosti vozila. U narednom periodu planiramo nabavku mini busa, što bi nam mnogo značilo, kao i ostala vozila za putovanja na utakmice, kaže Đokić.

Košarkaški klub „Feniks Basket“, odnosno Branimir Đokić, prošle godine bio je organizator Košarkaškog kampa „MT3“ (Mirza Teletović). Na kampu je učestvovao veliki broj djece iz BiH i svi su imali besplatni smještaj u Hotelu „Vučko“ na Jahorini. Đokić je bio i četiri godine tehnički direktor Sportskih igara mladih, gdje se okupljaju mladi iz BiH koji imaju mogućnost da se bave sportom besplatno. Zahvaljujući Sportskim igrama mladih, na godišnjem nivou 40 hiljada mladih bavi se besplatno sportom u 32 grada, dok se u Bijeljini u jednom danu 1.500 djece takmiči u deset različitih disciplina.   


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )