FOTO: null

Na području Semberije u posljednjih nekoliko dana palo je oko 30 litara kiše po metru kvadratnom što je pogodovalo svim kulturama, kažu stručnjaci.

"Kiša je došla u pravi čas jer je zemlju već isušila dugotrajna visoka dnevna temperatura, a da bi zemljište u potpunosti bilo zasićeno vlagom potrebno je još padavina", rekao je Srni Slavko Lazić iz Agencije za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Lazić je naveo da posljednje kiše nisu dovoljne, ali da su dobrodošle, pogotovo što je nakon kiše nastupilo malo hladnije i oblačno vrijeme, pa vlaga nije odmah isparila. 

On je rekao da su poljoprivredni proizvođači koji su u optimalnom roku zasijali strna žita počeli žetvu ječma, ali je kiša prekinula ovaj posao. 

"Posao na žetvi ječma prekinut je nakon što je pala kiša, a do sada bi bio već završen na svim površinama. Ipak, kiša je samo dobrodošla i ne može ništa promijeniti kada je riječ o ječmu za koji se očekuje prosječan prinos od četiri do pet tona po hektaru, koliko se može očekivati i od pšenice", rekao je Lazić. 

On je istakao da će žetva pšenice, zbog vremenskih uslova, početi ranije nego što je uobičajeno. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )