FOTO: null

Vremenske neprilike i klizišta usporavaju izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, a već sa prvim ljepšim danima građevinari će početi da rade punim kapacitetom.

Gradnja autoputa odvija se paralelno na njegove dvije dionice. Na dionici od Doboja do Prnjavora mašine su u pogonu već dvije godine, a počeli su i radovi na potezu od Banjaluke do Prnjavora za koje je ugovor potpisan prošle godine. Obje dionice gradi konzorcijum firmi "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, piše Glas Srpske .

Generalni direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković istakao je da, pored lošeg vremena, radove otežavaju i klizišta koja su se pojavila na dionici od Prnjavora do Doboja.

- Uspijevamo da saniramo ta klizišta, ali gubimo mnogo vremena na tome. Čekamo ljepše vrijeme da podignemo kapacitete i u potpunosti saniramo klizišta i nastavimo sa planiranim tempom izgradnje autoputa - rekao je Stanković.

Kada je u pitanju dionica od Banjaluke do Prnjavora, radi se na projektnoj dokumentaciji i radovima na terenu koje je moguće obavljati zbog vremena.

- Očekujemo da ćemo krajem mjeseca i na ovoj dionici početi da radimo u punom kapacitetu - naglasio je Stanković.

Direktor preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić istakao je da se radovi odvijaju u obimu koji dozvoljavaju vremenske prilike, ali da dinamika nije ugrožena.

- Kada je u pitanju dionica od Prnjavora do Doboja, ulazimo u posljednju godinu trogodišnjeg ugovora. Otprilike dvije trećine posla su završene i ako nas vrijeme posluži, očekujem da tačka na radove bude stavljena u ugovorenom roku, odnosno krajem ove godine - rekao je Topić.

On je istakao da je ostalo da budu završeni radovi na objektima, polaganje asfalta i postavljanje ograde i saobraćajne signalizacije.

- Što je najvažnije, na svim objektima su urađeni temelji i stubovi i sada se radi na izradi i montiranju grednih nosača na nadvožnjacima i mostovima. Konstrukcija glavnog mosta na rijeci Bosni je završena i radi se na pripremi za polaganje hidroizolacije, asfalta i zaštitnih ograda - naglasio je Topić.

Govoreći o dionici od Banjaluke do Prnjavora, Topić je istakao da su radovi počeli 1. septembra prošle godine i da i taj ugovor traje tri godine.

- U toku su pripremni radovi, koji se odvijaju u skladu sa završenom dokumentacijom i vremenskim prilikama. Akcenat tokom zime je bio na izradi projekta, a na proljeće može da se krene sa radovima duž cijele dionice. Pripremni radovi sada se odvijaju od mahovljanske petlje preko srbačkog kanala do rijeke Vrbas i nešto malo preko Vrbasa. Početkom građevinske sezone, odnosno kad se stabilizuje vrijeme, očekuju nas građevinski radovi u punom obimu - naglasio je Topić.

Dužina autoputa Banjaluka - Doboj je 72 kilometra, a vrijednost radova je oko 380 miliona evra.


Putarina

Dušan Topić je istakao da će na autoputu Banjaluka - Gradiška danas početi naplata putarine i da će ona iznositi od dvije do deset KM u zavisnosti od kategorije vozila.

- Biće omogućeni svi vidovi plaćanja, odnosno u kešu, putem kartice i elektronska naplata. Mi preporučujemo i stimulisaćemo elektronsku naplatu, jer je to najbrži i najbezbjedniji način naplate putarine, a posebno je značajan za putnike koji svakodnevno prolaze tom relacijom, tako da će se njima najviše isplatiti popust koji ćemo ponuditi za taj vid plaćanja - kazao je Topić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )