FOTO: null

FIFA je otkrila da Kinezi igraju fudbal 2.000 godina. Kineska igra cuđu je najranija forma fudbala za koju postoji istorijski dokaz, mada se konstatuje i činjenica da se savremeni fudbal u Velikoj Britaniji razvio totalno nevezano za njega.

Loptom se baratalo nogama, korištenje ruku je bilo zabranjeno, postojali su golovi, a možda čak i liga. 

Cuđu ili cuču prastara je kineska igra loptom kojom se baratalo nogama uz zabranu korištenja ruku, a cilj je bio ubaciti loptu kroz otvor u mrežu. 

Prvi dokument u kome se pominje cuđu su "Strategije zaraćenih država" (u pitanju je period kineske istorije između 5. i 3. vijeka p.n.e.) i to u dijelu koji se bavi kraljevstvom Ći. Ova se igra pominje i u "Zapisima Velikog istoričara", remek-djelu Sime Ćena, utemeljitelja kineske istoriografije, koje je završeno oko 94. godine p.n.e. Cuđu je prvobitno bio vojna takmičarska vježba, ali je tokom vladavine dinastije Han (206. p.n.e. - 220. n.e.) postao i dvorska zabava, kao i zabava viših klasa. U to vrijeme su ustanovljena i standardizovana pravila; na carskom dvoru je postojao specijalno izgrađeni teren sa po šest golova na obje strane. Bilo je čak i profesionalnih igrača koji su uživali veliku popularnost; u jednoj grupi su bili dvorski fudbaleri, a u drugoj obični civili koji su živjeli od ovog sporta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )