FOTO: null

Nakon više od 30 godina Kina je ukinula tzv. politiku jednog djeteta, nakon čega su mnogi parovi počeli da razmišljaju o proširenju porodice.

O tome su počeli da razmišljaju i poslodavci, pa je tako jedna kompanija sa sjeveroistoka Kine donijela odluku da njihove radnice moraju "aplicirati" ako žele da prošire porodicu, što je izazvalo oštru osudu kineske javnosti. Riječ je o jednoj kompaniji iz grada Čangčuan, iz provincije Jilin, a gdje žensko osoblje mora najaviti trudnoću bar godinu dana unaprijed, kako bi oni mogli planirati svoje poslovne projekte.

Ovo je izazvalo veliku pažnju kineske javnosti, a razlog ovom "apliciranju" jeste da bi vlasnici kompanije mogli napraviti raspored porodiljskih bolovanja kako se ne bi desilo da ostanu bez osoblja. Takođe, kineski mediji ne prenose šta će se desiti ako u istom periodu aplicira više žena odjednom. Iako se navodi ime kompanije, mediji su uspjeli kontaktirati odgovornu osobu kompanije, koja kaže da su tačni navodi, a da su ovu odluku donijeli kako ne bi usljed bejbi buma ostali bez radnica.

"Neke radnice žele da iskoriste to što je ukinuta politika jednog djeteta i sasvim je normalno da neke od njih žele i drugo dijete", kaže ovaj zvaničnik kompanije i dodaje:

 "Naravno, ispred svega mora biti sveukupni interes kompanije, tako da ništa ne možemo prepustiti slučaju."

Takođe, problem je sve prisutnija ekonomska kriza, zbog čega kompanija neće moći da zapošljava zamjensko osoblje, već će višak posla morati preuzeti njihove kolege. Odluka ove kompanije je izazvala pravu buru na kineskoj društvenoj mreži Veibo. Mnogi korisnici kažu da ne mogu shvatiti na koji način ove žene mogu ugroziti poslovanja kompanije, a veliki broj njih navodi da su mjere uvijek "uperene isključivo protiv ženskog osoblja".

"Ovo će naravno dovesti i do toga da poslodavci ubuduće oklijevaju pri zapošljavanju ženskog osoblja, što će biti zaista loše", stoji u jednom komentaru. Međutim, ima i onih koji smatraju da su ove mjere neophodne, a neki čak kažu da je to "praktičan potez".

 "Evo, samo u mojoj kompaniji je već nekoliko desetina žena trudno. Zaista, moraju postojati neka ograničenja", kaže jedan od korisnika Veibo mreže.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )