FOTO: null

Berzansko trgovanje je postalo glavna tema među seljanima Nanliua, sela u sjevernoj kineskoj provinciji Šansi.

Naime, skoro svi seljani, pa čak i oni koji su se nekada bavili poljoprivredom, počeli su da trguju na berzi, zbog čega je njihovo selo dobilo naziv "berzansko selo Kine".

Većina njih je ovog proljeća zaradila ogromne sume na berzanskom trgovanju, što je inspirisalo ostatak ove seoske zajednice da se okrene ovoj aktivnosti.

"Daleko je lakše zaraditi novac na berzi, nego u poljoprivredi", kaže Liu Điangao, koji je uložio u berzansko trgovanje oko 8.000 dolara.

To je dio njegove ušteđevine i nije mu bilo lako rizikovati. Ipak, od berzanskog trgovanja nije odustao, piše The Washington Post.

"Zaista je rizično, za nekoliko minuta možete zaraditi 16.000 dolara, ali isto tako, sve to izgubiti na sljedećem trgovanju. Ja sam imao jedan manji dobitak, u međuvremenu sam stekao dosta iskustva, ali uvijek se osjećam nervozno kada moje investicije ne kotiraju najbolje", kaže Liu.

Seljani su počeli da trguju na berzi kada su čuli o iskustvima iz susjednog grada. Naime, čuli su da veliki broj ljudi zarađuje ogroman novac i to za svega nekoliko minuta. Sve ovo je zaintrigiralo seljane Nanliua. Ubrzo je otvoren neformalni centar za berzansko trgovanje, koji se nalazi u dvorištu seoskog starješine i tu seljani nadgledaju kako se kreću njihove investicije.

Seljani su se opremili svim potrebnim; kompjuterima, pametnim telefonima i svim ostalim uređajima preko kojih prate kretanja na berzi. Ritam berze je, po svemu sudeći, odgovarajući za seoski život jer je na berzama najaktivnije popodne, kada se oni vrate s njiva. U svom improvizovanom berzanskom centru ostaju sve do zatvaranja berze.

Jedna od onih koja je najviše zaradila je Vang Li, lokalna piljarka, koja je zaradila 33.000 dolara, što je višestruko više od njene prvobitne investicije koja je iznosila svega 820 dolara. Nju u selu svi smatraju berzanskim ekspertom, ona ostalima daje savjete o trgovanju.

Ono što je zanimljivo jeste da se Kinezi smatraju izuzetno obrazovanim kada je riječ o ekonomiji.

Ipak, seljani su ovog ljeta doživjeli jedno veliko razočarenje. Naime, došlo je do potresa na berzi i veliki broj ih je izgubio novac.

Tih nekoliko dana seoski berzanski centar je bio potpuno pust. Seljani su se uzdržavali od investiranja jer su shvatili da brze zarade više nema.

Oni najuporniji, koji su voljeli brz novac, su nastavili da ulažu i investiraju.

Jedan od njih je i penzionisani učitelj Nan Singlao, koji je vjerovao da je slom berze samo privremen, te da će mu se nova ulaganja višestruko isplatiti. Na kraju je izgubio svu životnu ušteđevinu. Pored njega, jedan seljanin, koji je želio ostati anoniman, pretrpio je najveći gubitak od čak 32.000 dolara.

Ipak, i danas stanovnici Nanliua ne gube nadu. Većina njih i dalje sramežljivo investira novac, iako to nisu cifre kao nekad. Mnogi od njih vjeruju da će se berza oporaviti, te da će berzansko trgovanje biti opet unosan posao. Vang, seoska savjetnica redovno drži predavanja u svojoj piljari, nadajući se da će se berza oporaviti svakog dana. Ona je uvjerena da će doći bolji dani jer je tržište dotaklo dno i sasvim logično je da se počne oporavljati:

"Ekonomija mora krenuti naprijed jer definitivno više ne može nazadovati", kaže Vang, uvjeravajući sve: "Jednostavno mora".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )