FOTO: semberskenovine.ba

Kazneno – popravni zavod Bijeljina je ustanova zatvorenog tipa u koju se upućuju osobe muškog pola, osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i manje, ili kada ostatak kazne po uračunatom pritvoru ili ranije izdržanoj kazni ne prelazi tri godine, a koji prije upućivanja na izdržavanje kazne nisu bili osuđeni ili su osuđivani najviše jedanput, sa prebivalištem, odnosno boravištem na području Bijeljine, Zvornika, Ugljevika, Lopara, Srebrenice, Bratunca i Osmaka, kaže na početku razgovora za „Semberske novine“ direktor KPZ-a Bijeljina Milenko Gajić.

„Formalna organizacija Ustanove je sistemski koncipirana, te se KPZ može posmatrati kao jedinstven sistem, sastavljen od nekoliko povezanih i međuzavisnih dijelova, služba obezbjeđenja, služba tretmana, zdravstvena služba, privredno – instruktorska služba i služba za pravne, finansijske i opšte poslove. Svi dijelovi striktno obavljaju svoje zadatke, povezane s opštim ciljem, pri čemu direktor, kao rukovodilac, osim integrisanja kolektiva, integriše i spoljne činioce, važne za funkcionisanje zatvora”.

Gajić ističe da u sklopu KPZ –a posluje i privredna jedinica “3. maj”, kao poseban pravni subjekt. Svrha osnivanja privrednih jedinica, kako kaže, jeste da osuđene osobe koje žele da rade za vrijeme izvršenja krivičnih sankcija steknu, odnosno održe i povećaju svoje radne sposobnosti, radne navike i stručna znanja, a sve u cilju uspješnijeg uključivanja u život i rad po isteku zatvorske kazne.

 “ Privredna jedinica “ 3. maj”  u proteklom periodu je zabilježila zapažene radne rezultate. Ratarska, kao i stočarska proizvodnja uvećana je u značajnom obimu. Sa sanacijom duga od 200.000 KM i finansijskom stabilizacijom stvorena je pogodna klima za efikasnije poslovanje, a ujedno je otvoren i prostor za upuštanje u nove poslovne izazove. Naime, brižljivo i planski se realizuje i projekat izgradnje moderne farme svinja i ovaca, kao i pokretanje posebne grane poljoprivrede – pčelarstva. Novonastale promjene u poslovanju Privredne jedinice direktno se reflektuju na povećanu mogućnost angažovanja osuđenih osoba koje iskazuju motivaciju za rad, kao i unapređenje uslova života osuđenih osoba u zatvoru”.

Gajić naglašava da osuđene osobe za svoj radni angažman dobijaju finansijsku nadoknadu.          

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )