FOTO: null

U nesrećama na putevima u RS lani je poginula 131 osoba, što je za 22 manje nego godinu ranije, potvrdili su iz policije.

Stručnjaci kažu da se statistika u saobraćaju mijenja u zavisnosti od toga koliko se radi ili ne radi na prevenciji, te ističu da je smanjenje crnog bilansa rezultat kaznene politike, ali i edukacije vozača.

Podsjećaju da je prošle godine počelo i privođenje onih koji su za volan sjeli pijani ili drogirani, što je samo jedan od činilaca optimističnih pokazatelja.

Da sankcionisanje i te kako ima uticaja, potvrđuju i riječi Milije Radovića, direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koji naglašava da, prema svim istraživanja, strah od kazne učestvuje na sigurnost na putevima i do 70 odsto, a ostatak čini edukacija.

"Sigurno je da je u životu vrlo malo slučajnosti i rezultati su posljedice rada ili nerada. Kada se smanji broj saobraćajnih nezgoda, potrebno je analizirati šta je dobro urađeno. Ono što je činjenica, jeste da je prošla godina bila sa najviše preventivnih aktivnosti", ističe Radović.

S druge strane, kako on dodaje, rezultat ohrabrujuće prošlogodišnje statistike je i sprovedena represija.

"Sasvim sigurno, jedna od dobrih stvari koje su obilježile prošlu godinu je i opcija privođenja vozača koji imaju alkohol u krvi. Postiglo se da je kazna neprihvatljiva. Lako je dati pare, ali kad treba prenoćiti u policijskoj stanici, nije baš zgodno", podvlači Radović.

Nataša Kostić, pomoćnik ministra za drumski saobraćaj i puteve Ministarstva saobraćaja i veza RS, navodi da je evidentno da su ispunjeni  neki od operativnih ciljeva koji su definisani Strategijom bezbjednosti saobraćaja 2013 - 2022. godine.

"To se odnosi i na broj poginulih lica, jer smo u odnosu na 2011. godinu imali smanjenje od 19,7 odsto, te smanjenje broja teško povrijeđenih za 10,9 odsto. Zatim, povećali smo postotak korištenja bezbjednosnih pojaseva u vozilu", ističe Kostićeva.

Svaka aktivnost, prema njenim riječima, kako represivna, tako i preventivna, donosi određene pomake.

"Svi ključni subjekti bezbjednosti saobraćaja su koordnisano radili. Mislim da je takvo djelovanje dalo i rezultate kakve imamo kada je riječ o prošloj godini", naglašava Kostićeva.

Prema podacima MUP-a RS, broj poginulih na putevima tokom prošle godine bio je manji za oko 14 odsto nego godinu ranije, a zabilježen je i neznatan pad broja saobraćajnih nezgoda, i većina ih je kao posljedicu imala isključivo materijalnu štetu.

"Lani se u RS dogodila 8.581 saobraćajna nezgoda, od čega je samo s materijalnom štetom bilo njih 6.419", saopštili su iz MUP-a RS.

Inače, kada je riječ o posljednjih deset godina, najšokantnije posljedice nesreća na putevima u RS zabilježene su 2006. godine, kada je život izgubilo 208 osoba. U tom smislu, prošla godina bila je najpovoljnija u deceniji iza nas.


Stop brzini i alkoholu

Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda tokom ove godine, utvrđeno je da se najveći broj njih dogodio usljed prekoračenja dozvoljene brzine i vožnje pod dejstvom alkohola.

"Policijski službenici CJB Banjaluka, povodom predstojećih praznika, kada se očekuje povećan dolazak turista kao i državljana BiH koji borave u inostanstvu, preduzeće pojačane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi spriječili izvršenje krivičnih djela, prekršaja i saobraćajnih nezgoda", saopšteno je juče iz CJB Banjaluka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )