FOTO: srpskainfo.com

Hitna sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana je za 11. mart, sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Predviđeo je da poslanici razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji je predlagač predsjedavajući Kluba poslanika SDA Šerif Špago.
 
Predviđeno je osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa koja bi bila u drugačijem sastavu nego sadašnja, u kojoj sjede i parlamentarci. U komisiji ne bi mogao da bude niko ko je nosilac javne funkcije. Imala bi predsjednika i četiri člana sa mandatom na pet godina.
 
Bira ih PS BiH na osnovu javnog poziva. Kandidat mora da ima završen pravni fakultet (240 bodova), da nije član političke stranke i da nije bio član pet godina prije toga. Takođe, ne može da bude na funkciji pet godina prije izbora u komisiju.

Kazne

Komisija bi odluke donosili većinom glasova, a ako utvrdi sukob inetersa, mogla bi da izrekne sljedeće sankcije: opomenu, novčanu kaznu do 20.000 KM, prijedlog za razrješenje s dužnosti i poziv za podnošenje ostavke.
 
Zakon predviđa da nosilac javne funkcije na nivou BiH može da obavlja samo jednu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom adrugačije propisano. Ova odredba se odnosi na obavljanje druge javne funkcije na svim nivoima vlasti u BiH.
 
Privatna preduzeća i javni resursi

Nosioci javne funkcije ne bi mogli biti dio uprave privatnih preduzeća kojem je vlada dala bilo kakve podsticaje ili olakšice, uključujući i kredite, u iznosu većem od 10.000 KM na godišnjem nivou. Pod “vlada” u zakonu se podrazumjeva Savjet ministara BiH, entitetske i kantonalne vlade, Vlada Distrikta, gradske skupštine i (grado)načelnici.

-Nosilac javne funkcije ne može koristiti javne resurse kojima ima pristup u svojstvu onog koji obavlja funkciju za promociju političke stranke ili u lične svrhe – piše u Prijedlogu zakona.

Za vrijeme obavljanja javne funkcije niko ne smije biti dio uprave fondacije ili udruženja koje se finansira iz budžeta bilo kog nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM, odnosno 50.000 KM kao je riječ o oblasti kulture ili sporta. Može da primi poklon tržišne vrijedniosti do 200 KM, a preko toga mora da ga preda organu vlasti koji predstavlja.

Provjera imovine

Nakon stupanja na dužnost, Komisiji je obavezan podnijeti finansijski izvještaj koji potom Komisija provjerav tražeći podatke od organa i pravnih lica koja imaju podatke o imovini i primanjima, na svim nivoima vlatsi. Ako se utvrdi odstupanje u tačnosti podataka, funkcioner je dužan da Komisiji u roku od mjesec dana dostavi detaljne podatke o sticanju imovine i prihoda.

Podsjećamo, novi zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH jedan je od 14 prioritete iz izvještaja Evropske komisije. Da li je to upravo verzija zakona koju je predložio Špago, saznaćemo u martu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )