FOTO: MSP BIH

Kazahstanski privrednik Nigmatulin Erlan Zajrulaevič, koji ovih dana boravi u Jajcu, izrazio je interesovanje za kupovinom bivše fabrike "Elektrobosna", te pokretanjem proizvodnje i zapošljavanjem više stotina radnika.

Saopšteno je ovo nakon sastanka ministarke spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, sa Zajlrulaevičem i kazahstanskim ambasadorom Tolezhanom Barlibajevom.
 
Turkovićeva je izrazila očekivanje da će pregovori koji se odnose na ovu investiciju biti uspješno završeni, što bi moglo dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, te ojačati bh. ekonomiju, a posebno biti vjetar u leđa daljnjem razvoju Jajca.
 
Ona je rekla da su bilateralni odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je važno intenzivirati saradnju kroz organizovanje uzajamnih posjeta i potpisivanje ugovora i sporazuma. Naglasila je da je važno poboljšati ekonomsku i kulturnu saradnju, te u narednom periodu organizovati bilateralne konsultacije.
 
Ambasador Barlibajev je istakao zainteresovanost za proširenje saradnje između dvije zemlje, te podsjetio da je u 2019. godini u Sarajevu otvoren počasni konzulat Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini s ciljem unapređenja odnosa.
 
Takođe, podsjetio je i na projekte koji su realizovani u saradnji sa institucijama u Bosni i Hercegovini u oblasti kulture, te govorio o ideji za izgradnju bosansko-kazahstanskog kulturnog centra u Sarajevu.
 
Inače, Nigmatulin Erlan Zajrulaevič, je vlasnik nekoliko fabrika u Kazahstanu i Gruziji, čiji se proizvodi izvoze u 47 država.
 
Sastanku je prisustvovao i Amel Dizdarević, počasni konzul Kazahstana u Bosni i Hercegovini.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )