FOTO: infobijeljina.com

U brojnim manjim opštinama u BiH živi tek nekoliko hiljada stanovnika. BiH je za samo šest mjeseci ove godine izgubila više od 6.000 građana na prirodnom priraštaju, a ne zna se koliko ih se još odselilo.

Kako je potvrđeno portalu InfoBijeljina, za šest mjeseci ove godine u BiH su rođene 11.142 bebe.  U istom periodu (odnosno za šest mjeseci ove godine) imali smo 17.274 umrlih.

"Prirodni priraštaj bio je u minusu za 6.132 građana", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Dodali su da je broj rođene djece smanjen.

“U Bosni i Hercegovini tokom prvih šest mjeseci 2024. godine registrovano je 11.142 živorođena djeteta što u odnosu na isti period 2023. godine pokazuje pad broja živorođenih za 2,70 odsto", rekli su iz Agencije za statistiku BiH.

Stručnjaci su ranijih godina upozoravali da će demografska slika biti sve gora. Kako su naveli, negativni trendovi se neće zaustaviti ni u narednom periodu. 

Osim male stope rađanja, prema riječima demografa, problem je i startna starosna struktura stanovništva koja je vrlo loša. 

Demografi ističu da se povećava i starosna granica majki, a u porastu je i broj umrlih, što govori da je prirodni priraštaj u ogromnom problemu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )