FOTO: srna

Srpsko učeno društvo izabralo je 13. juna 1876. godine slikarku Katarinu Ivanović za prvu ženu akademika.

Katarina Ivanović /1811-1882/ učila je slikarstvo u Pešti i Beču. Jedno vrijeme živjela je u Parizu i Beogradu, a potom se vratila u rodni Sekešfehervar, u Mađarskoj, gdje je ostala do smrti.
 
Ivanovićeva je slikala portrete, istorijske žanr-kompozicije i sa posebnim uspjehom - mrtvu prirodu.
 
Neke njene slike poput "Portreta knjeginje Perside Karađorđević", "Autoportreta" i "Korpe sa grožđem" među najboljima su u srpskom klasicizmu.
 
Katarina Ivanović rođena je u porodici srpskog građanina i trgovca u Vespremu, u Austrijskom carstvu. Bez obzira na to, Ivanovićeva je bila veliki srpski rodoljub.
 
Ona je 1879. godine poklonila beogradskom Narodnom muzeju 15 slika i druge rijetkosti, među kojima i svoj autoportret.
 
Poznata su dva njena autoportreta, koja su dospjela u Narodni muzej. Matica srpska joj se, takođe, obraćala, tražeći njene slike za svoju zbirku.
 
Oduševljen Katarininom ljepotom i intelektom, u ono vrijeme veoma popularni pjesnik Sima Milutinović Sarajlija posvetio joj je spjev "Troje-sestarstvo".
 
Ivanovićeva je preminula 1882. godine. Na inicijativu Društva prijatelja Narodnog muzeja, njeni posmrtni ostaci su 1967. godine preneseni u Beograd i sahranjeni u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )