FOTO: null

Poreska uprava RS privremeno je prošle godine stavila katanac na 369 radnji zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori Poreske uprave sproveli su lani 2.283 kontrole evidencije prometa putem fiskalnih kasa. Zbog uočenih propusta izdali su 1.105 prekršajnih naloga na osnovu kojih je izrečena ukupna novčana kazna od 755.292 KM i podnijeli 36 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Po svim osnovama izdat je 2.121 prekršajni nalog sa iznosom kazne od 1,99 miliona KM.

- Najčešći propusti bili su neevidentiranje prometa putem fiskalne kase i neizdavanje računa. Pojedini poreski obveznici nisu ni imali fiskalne kase ni rješenje o fiskalizaciji, nisu slali dnevne izvještaje na server Poreske uprave, a otkriveni su i slučajevi da su započeli obavljanje djelatnosti prije nabavke fiskalne kase - kažu u Poreskoj upravi.

Izmjene Zakona o fiskalnim kasama, koje su stupile na snagu sredinom 2014. godine, omogućile su inspektorima da privremeno zatvore radnju. Godinama prije toga jedina mogućnost inspektora bila je izricanje prekršajnog naloga i podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

- Od stupanja na snagu izmjena zakona do kraja 2014. godine inspektori su privremeno zatvorili 31 radnju - kažu u Poreskoj upravi RS i dodaju da je u 2015. godini privremeno zatvoreno najviše kafića i trgovina.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da je zatvaranje radnje najgore moguće rješenje.

- Mislim da je pooštravanje novčanih kazni mnogo bolje i praktičnije rješenje od zatvaranja radnji, jer se često dešava da obrtnici nemaju novca da ponovo otvore radnju - kaže Bratić.

Zakonskim izmjenama je prvobitno bilo predviđeno zatvaranje radnje na mjesec, ali su mali obrtnici napravili kompromis sa Poreskom upravom da taj rok bude prepolovljen.

- Zatvaranje nosi dalekosežne posljedice, jer male radnje gube klijente. Svako će kada na vratima kafića, gdje svako jutro pije kafu, vidi katanac preći u drugi lokal i teško će se vratiti nakon 15 dana kada privremeno zatvoreni kafić počne da radi. Tako je i sa ostalima djelatnostima - kaže Bratić i dodaje da male radnje, poput frizera ili manikera, često nastavljaju sa radom na crno u drugim prostorijama kako ne bi ostali bez mušterija.

Bratić ističe da odgovornost za neizdavanje fiskalnih računa nije isključivo na vlasnicima radnji i da mnogo toga zavisi od radnika.

- Gazde često ispaštaju zbog grešaka i propusta radnika. Trebalo bi razmisliti o kažnjavanju radnika koji krše zakonske propise, jer gazda ne može cijeli dan provoditi u kafiću ili trgovini kako bi pratio da li radnik izdaje fiskalne račune ili ne iako mu je naredio da ih izdaje - istakao je Bratić.


Propusti u 2014. godini

Poreska uprava RS je u 2014. godini izvršila 916 kontrola evidencije prometa putem fiskalnih kasa nakon kojih su izdata 1.562 prekršajna naloga na iznos kazne od 1,03 miliona KM.

Podnesena su i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Po svim osnovama u vezi sa fiskalizacijom izdato je 2.480 prekršajnih naloga na iznos kazne od 2,06 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )