FOTO: null

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da bi formiranjem višeg suda BiH građani u drugostepenom postupku dobili pravnu bezbjednost, koju trenutno nemaju, s obzirom da se i prvostepeni i drugostepeni postupak vode u okviru Suda BiH.

Kasipović je dodao da je trenutno rješenje najlošije, zbog čega je u okviru strukturalnog dijaloga i otvorena priča o osnivanju novog suda. 

"Ključna stvar je da je Ministarstvo pravde Srpske pripremilo koncept zakona o sudovima na nivou BiH. Tim zakonom želimo da otklonimo sadašnju odredbu člana sedam, koja govori o proširenoj nadležnosti", rekao je Kasipović za "Pres Republika Srpska". 

Komentarišući kritike opozicije da je vlast u Srpskoj od negatora pravosuđa u BiH postala zagovornik nove pravosudne institucije na nivou BiH, Kasipović je istakao da je riječ o nerazumjevanju ili o određenom političkom pristupu, te pojasnio da bi viši sud bio potpuno samostalan u odlučivanju. 

"Ono što mi želimo da uspostavimo jeste to da i prvostepeni i eventualno drugostepeni sud odlučuju samo u okviru nadležnosti koju bismo zajedno utvrdili, a to znači da viši sud ne bi mogao da izuzima predmete iz pravosudnog sistema Republike Srpske", rekao je Kasipović. 

On je dodao da Visoki sudski i tužilački savjet BiH odlučuje o tome da li bi sudije Apelacionog vijeća automatski prešle u viši sud, te da je jedna od ideja da sjedište ovog suda bude u Banjaluci. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )