FOTO: null

Radna grupa čiji je zadatak da analizira ponuđena dva koncepta zakona o sudovima BiH, trebalo bi da završi posao do polovine februara, nakon čega će biti poznat i datum nastavka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, izjavio je ministar pravde

- Nadam se da će radna grupa u prvoj polovini februara okončati rad i o tome informisati ministre pravde u BiH i predsjednika pravosudne komisije Brčko distrikta. Radnoj grupi je ostalo da završi najteži dio posla, a to je pitanje nadležnosti Suda BiH - rekao je Kasipović za "Glas Srpske".

On je naglasio da je za Srpsku neprihvatljiv institut takozvane proširene nadležnosti Suda BiH i da Zakon o Sudu BiH treba gledati kao organizacioni zakon u kojem je Sud BiH nadležan za krivična djela koja su propisana zakonima koje je usvojio parlament BiH.

Kasipović smatra da će biti potrebe za izmjenama Krivičnog zakona BiH i entiteta, jer je to dobar pristup koji bi potvrdio uspjeh strukturalnog dijaloga u ovoj fazi.

- U nastavku strukturalnog dijaloga, ako budemo imali volje i strpljenja da riješimo ovo pitanje, preći ćemo na druga pitanja, a to su zakon koji reguliše pitanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i posebno važna pitanja za Srpsku kao što je procesuiranje ratnih zločina - istakao je Kasipović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )