FOTO: null

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Sarajevu da je samo jedna stvar gora od korupcije, a to je da se o njoj ne govori.

"Uvjeren sam da koruptivnog ponašanja ili pokušaja ima bilo gdje, u bilo kom sistemu, pa i sistemu pravosuđa", rekao je Kasipović novinarima pred početak predstavljanja USAID-ove dijagnostičke analize pravosudnog sektora u BiH i mogućih rizika korupcije i neetičkog ponašanja. 

On je istakao da se protivi generalnim ocjenama da li negdje ima ili nema korupcije, na način kako se u posljednje vrijeme govori o pravosuđu. 

"Mislim da je problematično generalno iznositi ocjene", rekao je Kasipović i dodao da ne smatra da je sistem pravosuđa po bilo čemu više ugrožen od korupcije od nekih drugih dijelova društva. 

Ministar pravde Republike Srpske naveo je da je problem korupcije jedna od tema strukturalnog dijaloga o pravosuđu. 

Prema njegovim riječima, rješenja treba tražiti i u načinu imenovanja i izbora sudija i tužilaca. 

"Mislim da to može biti značajan prostor u kojem neka od ovih pitanja mogu biti riješena", ocijenio je Kasipović. 

On smatra da treba razmotriti sadašnji sistem, prije svega da li advokati treba da budu dio VSTS. 

"Treba razmišljati i o eventualnim mogućnostima izbora sudija i tužilaca i u parlamentima, a na prijedlog VSTS", rekao je Kasipović i dodao da je uvjeren da rad sudija i tužilaca treba biti predmet provjere. 

Kasipović je izrazio oštro protivljenje pritisku na pravosuđe. 

"Uvijek sam protiv bilo kakvog pritiska na pravosuđe. Pravosuđe mora biti samostalno, ali mora i iznutra obezbjeđivati svoju kredibilnost, jer se samo tako može oduprijeti bilo kakvom pritisku", zaključio je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )