FOTO: null

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će, ukoliko ne bude stavljena van snage odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, Vlada Srpske utvrditi dalje

Kasipović kaže da se ne može priznati ova odluka jer su prekršeni propisi i ponuđeni potpuno neautentični i netačni podaci, te ističe da se ne može dopustiti da za objavu netačnih podataka nečiji izgovor može biti da se BiH žuri u EU. 

"Ako ne znamo koliko nas ima kako možemo bilo šta planirati? Neophodno je da na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, u kojima smo tražili da se i predstavnici Srpske u institucijama BiH izjasne o tom pitanju, dobijemo stav i Savjeta ministara BiH", rekao je Kasipović sinoć za Alternativnu televiziju.

Komentarišući da li ima uticaja vlasti na rad sudija i tužilaca, Kasipović je rekao da je vrlo značajan izbor sudija i tužilaca, koje bi trebalo da biraju parlamenti. 

"Trebalo bi ih birati dvotrećinskom većinom, da ne bi jedna stranka ili koalicija na vlasti odlučivala ko će biti sudije i tužioci, te da oni uz izbor iznesu i svoje imovinske kartone", smatra Kasipović. 

On je ocijenio da je sudska i tužilačka funkcija izuzetno važna, posebno u društvima u tranziciji, te da mora obezbijediti pravnu sigurnost građana, procesuiranje onih koji su krivi, ali i zaštitu onih koji nisu.

"LJudi koje vrše pravosudne funkcije moraju biti više izloženi javnosti", rekao je Kasipović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )