FOTO: null

Da li će u budžetu u Republici Srpskoj za narednu godinu biti dovoljno novca za sve kategorije. Vlada uverava: Štedećemo, nema razloga za brigu.

Republička kasa Srpske biće u 2015. praznija za 130 miliona, pa se radnici, penzioneri i boračke kategorije pitaju hoće li novca biti dovoljno za sve. Međutim, “Novostima” je u Vladi Republike Srpske potvrđeno da razloga za bojazan nema.

“Primanja boraca, ratnih vojnih invalida, penzionera i porodica poginulih neće biti ugrožena, niti smanjena bez obzira na to što je budžet Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske za narednu godinu umanjen za najveću sumu - 30 miliona maraka”, uveravaju u Vladi Republike Srpske.

Skupštinska rasprava o budžetu “teškom” 2,033 milijardi maraka trebalo bi da počne danas.Predsednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih Republike Srpske Nedeljko Mitrović, kaže, za “Novosti”, da ima obećanja iz Vlade da će sve obaveze države prema boračkim kategorijama biti redovno isplaćene u narednoj godini.

Međutim, doznake na ime socijalne zaštite manje su za 8,6 miliona, jer, za razliku od ove godine kada je izdvojeno 10,2 miliona za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i RVI, naredne godine za ove namene neće biti izdvojena nijedna marka, jer je taj dugogodišnji projekat završen! Budžet Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite umanjen je sa 516,11 miliona maraka na 486,31 milion.

Za isplatu otpremnina radnicima predviđeno je samo dva miliona maraka, a za socijalno zbrinjavanje radnika tri miliona. Transfer Zavodu za zapošljavanje RS za osiguranje nezaposlenih iznosi 61 milion.Predviđen je transfer Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS od 190 miliona maraka. Reč je o uvećanju za pet miliona u poređenju sa ovom godinom.

Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, kaže, za “Novosti” da “niko ne bi smeo da razmišlja o umanjenju penzija, jer naši penzioneri imaju najmanja primanja u regionu”.Plate budžetom za narednu godinu za bruto plate u javnom sektoru biće izdvojeno 701,4 miliona KM (ove godine 694), za putovanje i smeštaj 6,1 milion (7,9), za reprezentaciju 710.400 (1,2 miliona), za otplatu dugova 476,9 miliona (518,5), za subvencije 99,8 miliona (98,2).Transfer iz budžeta Fondu zdravstvenog osiguranja RS sa 23 ide na 10,5 miliona maraka.

Stavka za jednokratnu novčanu pomoć socijalno ugroženim građanima iznosi samo 164.400, a za lečenje ovim kategorijama 250.000 KM. Udruženje amputiraca “Udas” dobiće 60.000 KM.I institucije iz oblasti kulture biće uskraćene za značajniju novčanu pomoć, jer je Ministarstvu prosvete i kulture RS budžet za narednu godinu prepolovljen.

Umanjen je sa 16,17 na samo 7,19 miliona! Predviđeno je i manje novca za stručno usavršavanje nastavnika i zaposlenih i za aktivnosti suzbijanja nasilja u porodici.Sredstva su potpuno ukinuta nevladinoj organizaciji “Istorijski projekat Srebrenica”, dok će “Železnice RS” dobiti 25 miliona. Subvencije za podsticaj poljoprivredi ostaće na nivou od 60 miliona maraka kao i ove godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )