FOTO: null

Predsjednik Komisije za referendum o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Ustavni sud svojim odlukama postao najveći faktor nestabilnosti u BiH, i poručio da treba da bude još referenduma da bi se razvio taj demokratski institut.

"Ustavni sud BiH mora shvatiti postulate na kojima počiva BiH", poručio je Karan. 

On je sinoć za RTRS rekao da je odluka Ustavnog suda o poništavanju rezultata referenduma iznenađenje za sve, ali je njome taj sud pokazao da je politički sud koji je promocija jedne politike protiv jednog naroda i entiteta. 

Karan je naveo da je Ustavni sud BiH svojim sastavom i načinom na koji donosi odluke izašao iz okvira nadležnosti koje je sam sebi propisao, te direktno ruši same temelje na kojima počiva pojam suvereniteta BiH, a načinom na koji donosi odluke - preglasavanjem, direktno ruši osnovne postulate BiH. 

"Ulazeći u meritum Narodne skupštine Republike Srpske /Ustavni sud BiH/ prekoračio je svoja ovlaštenja, te je na mala vrata ušao u situaciju da odlučuje o odlukama Narodne skupštine, na šta nema pravo", dodao je Karan. 

Karan je poručio da građani Srpske ne smiju briniti zbog ovakve odluke, jer će Republika Srpska i sljedeće godine, svečano kao i do sada, proslaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske. 

"Niko ne može osporiti odluku naroda i staviti se iznad naroda i građana Republike Srpske", poručio je Karan i rekao da će rezultati referenduma biti ispoštovani, kao i da će institucije Republike Srpske sigurno naći adekvatan odgovor da do kraja provedu volju građana Srpske i da nastave slaviti 9. januar. 

On je istakao da se postavlja pitanje zašto nije reagovao visoki predstavnik u BiH. 

"Moramo da ogolimo strukturu i način donošenja odluka Ustavnog suda, koji je osnovni faktor političke destabilizacije u BiH i svojim odlukama direktno krši Ustav BiH", ocijenio je Karan. 

On tvrdi da trojica stranaca koji sjede u Ustavnom sudu BiH ne poznaju suštinu BiH, ali su u stanju da za visoke plate donose ključne odluke u BiH. 

"Stalno smo osporavali ligitimitet Ustavnog suda. Osporavaćemo i legalitet. Ne može jedan ustavni sud da radi po vrlo čudnom aktu koji se zove Pravila Ustavnog suda, koje sam donosi i ponaša se kao četvrta vlast u BiH, kao nadvlast koja nikome ne odgovara, što je nedopustivo", kaže Karan. 

On smatra da bi predstavnici Republike Srpske trebali napustiti zajedničke institucije čime ne bi dali legitimitet sudu dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. 

"To je jedini legalan politički potez - izaći iz takvih institucija i tako javno dati svoj protest i osporiti legitimitet svih budućih takvih odluka", naglasio je Karan. 

Komentarišući napise u pojedinim medijima da je predsjednik Republike Milorad Dodik poništio rezultate referenduma, Karan je istakao da to predstavlja sihronizaciju ukupnih političkih faktora u Federaciji BiH i međunarodne zajednice i Ustavnog suda. 

"Mediji koji su to objavili pokazali su nepoznavanje procedure", dodao je Karan. 

Govoreći o procesu koji se vodi pred Tužilaštvom BiH zbog referenduma, Karan je istakao da je to samo jedna od stavki ukupnog nelegalnog teškog političkog pokušaja urušavanja Republike Srpske i njenih institucija, te da se zaprijeti svim budućim mogućim organizatorima referenduma i onima koji na njega izađu. 

Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanog 25. septembra zato što je proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )