FOTO: null

Banjaluka - Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je sa formalno-pravnog aspekta potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi poziv za saslušanje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog

"Poziv za saslušanje trebalo je da bude proslijeđen ili Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je donijela odluku o sprovođenju referenduma ili Republičkoj komisiji /za održavanje referenduma/, a nikako predsjedniku Republike Srpske", istakao je Karan večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Karan je rekao da predsjednika Republike Srpske nema u procesnom smislu, jer je on više kao predsjednik Republike dao političku podršku jednom takvom procesu.

"I ne samo on, već apsolutno svi u Republici Srpskoj. Po tom osnovu svi bi mogli dobiti taj poziv ako je uopšte upućen", kaže Karan.

Karan je pojasnio da Tužilaštvo BiH u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, koja je konačna i obavezujuća, može reagovati tek nakon dopisa, odnosno obavještavanja Ustavnog suda da neka odluka nije sprovedena i ko tu odluku nije sproveo.

"Oni taj dopis nemaju", istakao je Karan, podsjetivši da se sutra održava plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj pretpostavlja da će biti razmatrano i to pitanje, kao i pitanje svih 95 drugih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene.

Karan je rekao da Ustavni sud BiH mora dati nalog u ovom smislu – obavještenje Tužilaštvu BiH da bi se pokrenuo takav postupak, a tog obavještenja nema.

"Ako je bilo ko iz Tužilaštva BiH uputio predsjedniku Republike Srpske poziv po tom osnovu - u formalnom smislu grdno je pogriješio", zaključio je Karan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )