FOTO: InfoBijeljina

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan poručio je danas da šest policajaca iz Srbije neće u ovom trenutku doći u Republiku Srpsku tokom turističke sezone.

Najava dolaska policajaca iz Srbije izazvala je negativne reakcije pojedinih političara iz FBiH, a Karan je ocijenio da takve reakcije "ruše bezbjednosni sistem u BiH".

"MUP RS u okviru međunarodne, regionalne i saradnje sa svim bezbjednosnim agencijama unutar BiH, ostvaruje neposrednu saradnju. Niko ne treba MUP-u da daje nikavo odobrenje ili naredbu niti smo dužni to nekoga da pitamo. To je zakonska odrednica", rekao je Karan.

Istakao je da "upravo kada su nesretni političari digli graju oko dolaska par policajaca", u isto vrijeme, kao i posljednjih 30 godina, ima veliki broj pripadnika MUP-a RS u Srbiji, a desilo se i ubistvo policajca u Srbiji.

Dodao je da su pripadnici policijskih uprava u Bijeljini i Zvorniku radili sa MUP-om Srbije - kao da su jedno tijelo.

"Ne samo da nam zakon to omogućava nego mi to moramo da radimo. Ja radim u policiji od 1985. godine. Tada je u mojoj maloj policiji bio policajac iz Slovenije, Makedonije...Ti nesretni političari i ta nesretna politika ruše bezbjednosni sistem i BiH i regiona. A mi se 30 godina borimo protiv toga. Oni ne shvataju šta rade", rekao je Karan.

Poručio je da takva politika u BiH nosi opasnost i budi ekstremne i radikalne elemente koji sve pretvaraju u borbu između BiH i Srbije.

"Ovo je jako loša poruka građanima. Ruši bezbjednosni sistem, a naše autonomno pravo je da možemo sarađivati", istakao je Karan.

Dodao je da je "Srbija nažalost bila prisiljeni da ovog časa odluči da ne pošalje policajace kako bi smirila tenzije".

"Policajci nisu došli ovog časa, ali će doći", dodao je.

Komentarisao je i protivljenje angažmanu i preletu helikoptera iz Srbije u BiH i ocijenio da se radi o "huškačkoj politici".

"Njima je sve problem u njihovoj glavi. Umjesto da kažu hvala Srbiji i MUP-u Srbije, napravite huškačku politiku", kazao je ministar Karan.

Što se tiče ubistva policajca u Srbiji, Karan je naveo da MUP Republike Srpske radi veliki broj opetivnih aktivnosti sa MUP-om Srbije.

"Predmet se i dalje radi, razmenjujemo operativne podatke", istakao je Karan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )