FOTO: InfoBijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je povodom događaja koji je 2. maja evidentiran u Gacku, gdje je oštećen prozor na povratničkoj kući, da pripadnici MUP-a Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju njegovog rasvjetljavanja.

- Naš zadatak je da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno jer je MUP garant bezbjednosti svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju - naglasio je Karan.
 
On je istakao da je bezbjednost povratnika predmet posebne pažnje policije, a većina napada na povratnike na području Republike Srpske je rasvijetljena.
 
- Naglašavam da se u malom broju slučajeva radilo o izazivanju mržnje, odnosno vjerski motivisanim napadima, poput ispisivanja uvredljivih grafita na objektu Mjesne zajednice Kozarac - naglasio je Karan.
 
Prema njegovim riječima, većina ovih napada je učinjena iz koristoljublja, što pokazuje i slučaj izvršenja krivičnog djela razbojništvo koje je počinjeno nad jednom povratničkom porodicom u martu prošle godine u višegradskom selu Omeragići.
 
- Takođe i u slučaju iz Zvornika, koji se dogodio u septembru prošle godine, kada su dva lica napadala jednog Bošnjaka, za koje se nakadno ispostavilo da je do istog došlo zbog "netrpeljivosti" u saobraćaju. Nakon rasvjetljavanja paljevine putničkog automobila u krugu džamije u Tesliću, kada je kao izvršilac identifikovano lice bošnjačke nacionalnosti, pošto se utvrdilo da se ne radi o vjerski motivisanom napadu, većina federalnih medija ovo nije ni prenijela - istakao je Karan.
 
Karan je rekao da je sramno što predstavnici međunarodne zajednice i institucija iz Sarajeva iznose svoje ocjene i zaključke, te prejudiciraju motive i ishode istrage slučaja u Gacku.
 
- To govori o običnom politikantstvu i još jednom pokušaju destabilizacije BiH - naglasio je Karan.
 
Podsjetui je sve "dušebrižnike" kako su slične izjave davali i 2008. godine, kada je uoči Bajrama izgorjela džamija u Gacku, za koju je naknadno utvrđeno da je požar izazvala grijalica koja je tu noć ostala upaljena, a ne Srbin kako su tada tvrdili.
 
On je istakao da se ovakvi napadi zloupotrebljavaju u političke svrhe, što ne koristi nikome, ni oštećenima niti policijskim agencijama koje rade na otkrivanju.
 
- Pozivamo sve da se uključe u konstruktivan dijalog kojim će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu - rekao je Karan.
 
On je povodom postojanja informacija o navodnom sutrašnjem okupljanju u Potočarima napomenuo da se svi moraju pridržavati zakonskih propisa, a oni koji to ne budu činili će biti sankcionisani.
 
- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će preduzeti sve mjere i radnje u cilju očuvanja bezbjednosti svih njenih građana - poručio je Karan.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )