FOTO: null

Kancelarija registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrila je više od 850 hiljada maraka odbrani bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za ulaganje žalbe.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine rekao kako je odbrana zatražila iznos veći od predviđenog prema pravilniku Haškog tribunala, te da je dobila preko 850 hiljada maraka.

Istakao je da se na ovu odluku odbrana nije žalila. Ovaj iznos je za drugu fazu žalbenog postupka, koja bi prema procijeni Karadžićeve odbrane trebala trajati ukupno devet mjeseci.

Kao razlog za povećanje iznosa predviđenog za ulaganje žalbe, Robinson je naveo izuzetnu složenost ovog predmeta, koja uključuje i odgovornost Karadžića za četiri različita udružena zločinačka poduhvata.

Presuda protiv Karadžića je okarakterisana ne samo kao najduža za pojedinačni slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju, nego ikada izdata pred tim ili bilo kojim drugim međunarodnim tribunalom.

Robinson je dodao da bi ovaj iznos omogućio odbrani da uposli dva pravna savjetnika, advokata, vojnog vještaka u vezi sa granatiranjem Sarajeva, te za isplatu pripavnika koje upošljava Haški tribunal. Karadžić je prvostepenom presudom ove godine osuđen na 40 godina zatvora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )