FOTO: null

Radovan Karadžić poslao je zahtjev za srpsko državljanstvo početkom mjeseca, tačnije prije oko nedjelju dana.

"Radovan Karadžić je zatražio državljanstvo Republike Srbije. Zahtjev je stigao u Ministarstvo unutrašnjih poslova i sada treba da se odlučuje o njemu", kaže izvor lista "Alo".

Na pitanje da li bi nekadašnji predsjednik RS, koji je pred Tribunalom u Hagu prvostepeno osuđen za zločin u Srevrenici, mogao da dobije srpski pasoš, izvor kaže da nije isključeno.

"Karađžić bi mogao da ispuni uslove za srpsko državljanstvo. Sve će biti razmotreno", dodao je izvor.

Radovan Karadžić je rođen u Crnoj Gori, a dio života je proveo i u Sarajevu. Dok je bio u bjekstvu zbog optužnice Haškog tribunala, krio se u Beogradu, gdje se bavio nadriljekarstvom i predstavljao kao doktor Dragan Dabić.

Kako se saznaje od ljudi bliskih Karadžiću on ima državljanstvo BiH iz predratnog perioda, sada državljanstvo Republike Srpske.

Šta će Karadžiću u ovom trenutku državljanstvo Srbije, te da li bi time ostvario neku korist, nije umio da objasni ni advokat Borivoje Borović, koji je dio karijere proveo i u sudnici Haškog tribunala.

" Iskreno rečeno, nema nikakve logike. Srpsko državljanstvo mu ne može donijeti nikakvu priviliegiju, ni u postupku ni nakon njegovog okončanja", kaže Borović.

On dodaje pak da je Karadžiću možda neko obećao da bi na taj način, sa srpskim državljanstvom, mogao da služi zatvorsku kaznu u Srbiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )